24 януари 2016 г.

Св. литургия отслужиха Предстоятелите на Поместните православни църкви в храм "Св. апостол Павел" в Шамбези


Днес, 24.01.2016 г., Предстоятелите на Поместните православни църкви отслужиха Божествена св. литургия в храма, посветен на св. апостол Павел, в Шамбези (Швейцария).

В Богослужението участваха: Вселенският патриарх Вартоломей, Александрийският патриарх Теодор II, Йерусалимският патриарх Теофил III, патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, католикос-патриархът на Грузия Илия II, Сръбският патриарх Ириней, Румънският патриарх Даниил, Българският патриарх Неофит, Кипърският архиепископ Хризостом II, архиепископът на Тирана и цяла Албания Анастасий, митрополитът на Чешките земи и Словакия Ростислав, както и Илийският митрополит Герман (от Еладска православна църква) и Семитически епископ Георгий (от Полската православна църква).
Молитвено участие взеха и членовете на делегациите на Поместните православни църкви.

След прочитането на Евангелието към участниците в богослужението се обърна Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей: „Особена радост за нас представлява възможността да подчертаем нашето единство и взаимна любов чрез общата Чаша на Живота, когато принасяме безкръвната жертва на Тялото и Кръвта Господни за завършване на най-отговорната и най-сложната работа на цялото Събрание и за изпълнение на нашето църковно служение в цялост” – каза Предстоятелят на Константинополската патриаршия.
По думите на патриарх Вартоломей, протичащото в тези дни събрание на Предстоятелите на православните църкви „като единно Тяло се явява още едно свидетелство за единството на Православната църква и потвърждава думите на св. апостол Павел, апостолът на езичниците, който казва: „Едно тяло сте и един дух… един е Бог и Отец на всички, Който е над всички, и чрез всички, и във всички нас.” (Еф. 4:4-6).


Богослужебните възгласи Предстоятелите произнесоха на гръцки, арабски и църковнославянски език.
Песнопенията на Литургията се изпълняваха на гръцки и френски език.


Тази вечер ще се състои извънредно събрание на Предстоятелите на Поместните православни църкви.

информация: patriarchia.ru
превод: Нели Иванова
снимки: patriarchia.ru, basilica.ro, romfea.gr











Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.