24 януари 2016 г.

Избрани са темите за Всеправославния събор!

По информация на гръцката православна агенция Ромфеа на извънредно събрание на Предстоятелите на Поместните православни църкви е решено кои теми да бъдат включени в предстоящия Всеправославен събор, който ще се проведе през юли месец тази година. 
Според източници от Ромфеа, въпросите за „Автокефалията“, „Диптисите“ и „Календарът“ ще бъдат отложени за разглеждане на друг Всеправославен събор. Но срещата продължава и предстоят да се разгледат други важни точки. 
Припомняме, че тези именно три теми са едни от най-обсъжданите и наболели в православните среди, тъй като темата за автокефалията, т.е. за самостоятелността на дадена църква в съвременния свят, придобива все по-голяма актуалност. Темата за автокефалията на Македонската православна църква, която е в момента извън общение с останалите православни църкви, няма да бъде разглеждана, както и въпросът кой може да дава автокефалност. 
Темата за диптисите също е актуална, тъй като това е списъкът, по който се подреждат Православните поместни църкви. Два са основните диптиси: единият е на Вселенската патриаршия, а другият е на Руската патриаршия. В двата има леко разминаване и именно това би повдигнало въпроса за обсъждането на реда на православните църкви. В момента Българската патриаршия се намира по ред след Румънската и Сръбската, но чисто исторически тя би трябвало да е преди тях. 
Темата за календарния въпрос е може би  и най-нажежената, тъй като православният свят в това отношение е разделен на две - едни празнуват по новоюлианския, а другите - по юлианския календар, така едните празнуват големите християнски празници 14 дни след другите. Единствено времето от Възкресение Христово до Петдесетница се празнува едновременно от всички православни по целия свят.
По-рано днес православните йерарси решиха, че съборът няма да се проведе в Истанбул, както бе предвидено, а на остров Крит.
Снимки: basilica.ro
Очаквайте подробности.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.