30 януари 2016 г.

Великопостни песнопения с "Трисагион" в София

На 19 февруари от 18:30 часа в столичната църква „Св. Троица“ (на кръстовището между бул. "К. Величков" и ул. "Цар Симеон", София) ще се състои Вечер на великопостните песнопения - музикална подготовка за предстоящия 40-дневен път, от покайния канон на св. Андрей Критски до Голгота. Песнопенията ще изпълни камерна формация "Трисагион" с диригент Никола Антонов. В програмата са включени произведения на св. Йоан Кукузел, отец Неофит Рилски, Жеко Павлов, Ангел Иванов (Севлиевеца) и други. Ще бъдат представени източноцърковни песнопения от периода на Светата четиридесетница (Великия пост).
Предвеликопостният концерт е част от активната дейност на формация "Трисагион" за възраждане на интереса към източноцърковната музика в нейния автентичен вид и литургичен контекст като живо богословие в химни.
Според споделеното от членовете на "Трисагион", източноцърковната музика в България преживява дълбока криза не само поради липсата на достатъчно подготвени кадри, но и поради хроничната откъснатост на Божия народ (лаос) от реалното участие в богослужението. На фона на очевидното възраждане на интереса към византийското пение в съседните Балкански страни, където, освен че се развиват музикални школи, тече и активна преводаческа работа с цел автентичната музика в духа на източната църковно-певческа традиция да зазвучи на съвременен разбираем език, у нас не се случва почти нищо, с изключение на няколко изцяло лични инициативи. Това е необяснимо и неприемливо предвид факта, че в съседна Сърбия и Македония например монодийната певческа традиция е достигнала благодарение колосалната работа на българските музиколози (Манасий Поптодоров, Петър Сарафов и др.), а в Русия византийското пение на църковно-славянски език се нарича направо българско (да не се бърка с болгарский роспев).
Със своето начинание създателите на Трисагион се надяват, че ще допринесат поне малко за промяната на тази ситуация чрез подбор и изпълнение на най-красивите образци, превод и адаптация на тази музика в необходимия издържан вид и изцяло в духа на църковната традиция. 

Формация "Трисагион" е създадена през есента на 2013 г. и се състои от:
Никола Антонов – възпитаник на Софийската духовна семинария „Св. Иоан Рилски“,  празничен певец и солист на хора към храма „Св. Троица“, хорист в Софийския свещенически хор и дългогодишен член и солист на хора за византийска музика "Св. Роман Сладкопевец".
Светослав Цанков – завършил вокалния факултет на НМА „Панчо Владигеров“, солист на хора към храма „Св. Троица“.
Велко Айков  – завършил Национално музикално училище „Любомир Пипков“, специалност класическо пеене, хорист в хора на Софийската национална опера и в хора за византийска музика "Св. Роман Сладкопевец".
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.