30 януари 2016 г.

Митрополит Йосиф: Българската църква иска да има епископи като Тримата Светители

"Можем ли да се помолим от сърце, за да има България в бъдеще епископи като Тримата светители?" - това попита тази вечер Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф преподавателите и студентите от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".  
Негово Високопреосвещенство възглави вечерното богослужение по повод празника на св. Трима Светители - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Празник, който се чества с особена почит от богословските школи в страната. Митрополит Йосиф в своето слово в края на вечернята каза още:
 "Едната Света, Вселенска и Апостолска Църква трябва да благодари на Бога, който е дал епископи на Кападокия и Византия като Тримата Светители - Три величайшия светила - Великаго Василия, богослова Григория и Златоглаголивия Йоан, каквито всяка страна желае да има. България и Българската православна църква също желаят да имат епископи като св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Затова сме и събрани тук с благодатта на Св. Дух и в изпълнение на покана-желание и на патриаршеско и синодално богоизволение - ние тази вечер и утре имаме с вас да изпълним едно задължение. Можем ли да се помолим от сърце, за да има и България в бъдеще епископи като Тримата светители? 
Едно време, когато аз следвах, долу на вратата, на входа имаше друг надпис - Духовна академия. Свидетел бях на едно изключително нерелигиозно учудване. Човек се изправя, гледа, чете надписа и казва гласно: "Как може в центъра на столицата да съществува такова нещо и то пък духова, духо̀вна академия." Не можеше да прочете думата даже. Един негов приятел казва: "Будала! Ти излизаш от попското и питаш какво е това. Ами тук се учат опиати и нищо друго. Ти си пиян и не можеш да изречеш друго и питаш другите какво е. Влез и виж. Ще се убедиш, че тук учат на опиум." 




"След промените бях свидетел на друго учудване. Човек нормален, добре облечен, казва на своя приятел: "Уоау! Богословски факултет! Голяма работа в центъра на София!" Аз имах дръзновението да се приближа до него и да допълня: "Неразделна част от Софийския университет, което значи висше богословско образование!", каза митрополит Йосиф. Той потвърди, че за всички "е ясно, че тук се обучават кадрите на Българската православна църква, оттук излизат и ще излизат и светителите на нашата родна църква!" Негово Високопреосвещенство напомни, че "Църквата е и предание, традиция, памет не само за нещо, което имаме, но и което трябва да знаем как да го имаме, как да го задържим, ако го имаме и ако го нямаме, какво трябва да направим, за да го имаме. Всички знаем, че притежаваме нещо, което е изключително и което ние трябва да го предадем и на други след нас, ако искаме то да е живо, то да съществува и то да има продължение. Кои могат да го направят? Ами студентите, преподавателите, които ги обучават! 
Новите студенти го изучават, но ще дойде време, в което и те трябва да го предадат на някого, за да стане традиция, за да стане предание, за да бъде и памет. Тоест за да стане това, ние трябва да имаме приемници, трябва да имаме наследници, трябва да имаме не само такива, които ни подражават,  но които и да поддържат и след нас всичко това, което имаме. Този динамичен принцип на преданието ние трябва не само да го усвоим тук, но и да го предадем на нашите наследници. Така че тази вечер и утре имаме за какво да се окуражим, да научим и да кажем, че ние действително можем да измолим от Бога да благослови да имаме епископи и светители в България и в Българската православна църква, които непременно трябва да са възпитаници точно на този наш Богословски факултет. Но за това нещо трябва да имаме решение, желание, не лицемерно, а истинско!".
В заключение митрополит Йосиф предаде благословението на Св. Синод и на Негово Светейшество патриарх Неофит. Деканът на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски се обърна към митрополит Йосиф с приветствени думи, като му благодари за това, че той е верен приятел на Богословския факултет
След словата бе раздадено петохлебието, което бе осветено по-рано на богослужението. 
Утре в Богословския факултет св. Служба ще започне от 8:00 часа, а след нея са предвидени лекция на гл. ас. д-р Иван Йофчев и откриване на изложба в библиотеката на Богословския факултет.

По новината работи Ангел Карадаков
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.