5 февруари 2016 г.

Монголия в духовната юрисдикция на Руската православна църква

Архиерейският събор на Руската православна църква включи Монголия в списъка на териториите с пребиваващи лица, върху които се простира духовната юрисдикция на РПЦ, съобщава информационният сайт Правмир.
След внесените изменения в Устава на РПЦ се казва:

"Юрисдикцията на Руската православна църква се простира върху лица с православно вероизповедание, пребиваващи на каноническата територия на Руската православна църква: в Руската федерация, Украйна, Република Беларус, Република Молдова, Азербайджанска република, Република Казахстан, Китайска народна република, Киргизка република, Латвийска република, Литовска република, Монголия, Република Таджикистан, Туркменистан, Република Узбекистан, Естонска република, Япония, а също и върху доброволно влизащите в нея православни, пребиваващи в други страни”.

Архиерейският събор на РПЦ се свиква веднъж на четири години. През тази година той бе свикан извънредно (две години след последното заседание) във връзка с подготовката на предстоящия Велик и свят събор на Православната църква. В работата на събора взеха участие 320 архиереи на Руската православна църква.
 

информация и снимка: pravmir.ru
превод от руски: Нели Иванова
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.