18 февруари 2016 г.

Осветен е нов параклис в Дома за възрастни хора "Гергана" във Варна



Нов параклис  бе открит с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Дома за възрастни хора „Гергана” край Варна. Параклисът носи името "Св. Богородица Геронтиса" и макар и да е малък, ще бъде място за общи служби и молитви и за усамотено общуване с Бога за 150 души.

Помещението е основно ремонтирано и приспособено за православен параклис по молба на възрастните хора в Дома и по общ проект на Варненска и Великопреславска св. митрополия и Община Варна, след като съществуващият преди години параклис е превърнат в стая за охрана след атентата на летището в Сарафово през 2012 г.
За освещаване на новия параклис водосвет отслужиха ик. Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска св. митрополия, ик. Василий Шаган, председател на църковното настоятелство при храм "Св. Николай", чиято енория носи духовната грижа за хората в Дома, и дякон Любомир Георгиев.
„Хората много често стигат до униние, а някой от тях дори до отчаяние и разбира се им помагат срещите със свещеника, пред когото те буквално могат да излеят своята душа, да се изповядат… Не бива да забравяме, че и нас старост ни чака, че подадената навреме ръка може да спаси нечий човешки живот, може да внесе светлинка в деня на хора, които са изпаднали в униние и отчаяние” – каза отец Василий Шаган, който води и Духовно–просветния център “Св. Архангел Михаил” във Варна. Той призова обществеността да се отвори и все повече хора да отделят от свободното си време, за да се срещнат с хората в Дома, да поговорят с тях, да разнообразят живота им. „Тези мъже и жени са живели в домовете си, свикнали са с домашната обстановка и уют. Опитайте се да си представите какво е да останеш сам на старини и вече ще сте разбрали малко по-добре какво е в душата на тези хора“ – добави отецът.
Вече три години всяка сряда от 10:30 ч група християни от енорията на храм „Св. Николай Чудотворец” посещава Дома за възрастни хора „Гергана” и други социални домове в града. По програма, поддържана и от Община Варна, те разговарят с нуждаещите се хора и ги подкрепят духовно, разказват им за православната вяра, за светците на Църквата ни и за предстоящите църковни празници, а през постите с възрастните хора се срещат и свещеници, които ги подготвят за изповед и причастие. Сега вече хората в Дом "Гергана" ще се срещат с Бога и в свой малък храм.

текст: Нели Иванова
снимки: Ели Маринова и Варненска и Великопреславска св. митрополия 






Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.