11 април 2015 г.

Пасхален поздрав от Св. Синод

Неофит, Патриарх Български

Нека в тези дни на преизпълваща сърцата и душите ни радост от вестта за Христовото възкресение, в дните на най-голямото тържество на нашата вяра, когато Църквата така тържествено възвестява победата на Господа­ победата на светлината и на живота над тъмнината и цялото зло на този свят,­ усилим още повече нашите молитви “за всеки и за всичко”, за цялото Божие творение­ както ни призовава Църквата на всяка света божествена Литургия в Евхаристийния канон: така, както и Христос някога отдаде Себе Си “за живота на света” (Йоан. 6:51).



Врачански митрополит Калиник

Възкресение Христово съдържа и изразява надеждата на всички християни за възкресение и вечно пребъдване в непресъхващата благодат Божия, която преизпълва като живоносен поток ония, които следват пътищата Му. Възкръсналият Спасител е крайъгълният камък на издигната от самия Него Църква в нейното земно и небесно измерение. Онези от нас, които вървят по Неговите стъпки, съставляват останалите градивни елементи на величавото Божие домостроителство, имащо за крайна цел спасението на всички люде. Затова и Христос свидетелства за себе си: "Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее" (Йоан. 11:25).


Сливенски митрополит Йоаникий


Възкресение Христово! Празник величествен и славен! Тържествен и победоносен! Празник, който ангелите възпяват на небесата и човеците прославят на земята! Светата Църква възпява този пресветъл ден като празник на празниците, тържество на тържествата и победа на победите, защото е победа над дявола, ада и смъртта.„Христос възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта победи и на тия, които бяха в гробовете, живот дари!” 

Възкръсналият Господ Иисус Христос невидимо да ни благослови, духовно да ни укрепи и благодатно да ни осени, за да бъдем синове и дъщери на светлината и на деня. (1 Сол. 5:5)

Видински митрополит Дометиан 

Светлината на дивното тридневно Възкресение на нашия Господ и Спасител може да разсее мрака в човешките души, да прекрати дълбоката нощ на отчаянието и да ни озари с всеопрощаващата Божия любов, която целият мрак на света не може да помрачи (Йоан. 1:5).
Затова нека и ние да възкликнем радостно: „Всички така вярваме - тази е отческата вяра, тази е апостолската вяра, тази е православната вяра, тази вяра спаси света!“Великият апостол Павел ни благовести: в Иисуса Христа има сила, вяра, "която действа чрез любов“ (Гал. 5:6). Това е упованието в животворящата и опрощаваща любов на нашия Създател Бога, Който „толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен“ (Йоан. 3:6). Затова с пламъка на горящата пасхална свещ сме устремени към Възкръсналия Христа – Жизнодавца, всички се чувстваме чеда на единия Небесен Отец.

На САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф

Такава е значимостта на Христовото Възкресние: Христос умря, но също и възкръсна, като подари живот на всички в гробовете - живот в цялата му пълнота. Живот без край. Живот без сълзи и болест. Живот – вълнуващ и пулсиращ! Че кое човешко сърце няма да пожелае пулса на подобен живот с Бога? Така че нека химнът на победата да ечи навън! Нека добрата новина бъде чута навред! Нека всяка уста да запее в един глас и с едно сърце: Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си разруши смъртта и на всички в гробовете живот подари.

Ловчански митрополит Гавриил

Днес цялото творение празнува Пасхата на Господа, вечната, нова и тайнствена – най-светлият знак и най-великото откровение на Божията любов към човека. Чрез нея Синът Божий отвори за нас дверите на благодатта, като ни дари Светия Дух и разкри пред нас пътя към вечния живот в Бога. Затова нека да очистим сърцата и мислите си, да просветим очите на душата си и слуха на разума си, за да видим непристъпната незалязваща светлина на Хриството Възкресение и ясно да чуем победната песен: „Христос възкресе от мъртвите, със смъртта смъртта разруши и на онези, които са в гробовете, живот дари!“

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Възкресението на Господ Иисус Христос е най-светлото събитие в духовната история на човечеството. То е и най-основната истина на нашата вяра. Защото "ако Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра" (1 Кор. 15:14). Христос възкръсна, утвърди победата Си над злото и божествената непреходност на Своето учение и на спасителното Си дело, утвърди и вярата на всички, които са вървели и вървят след Него, като Божий Син и Спасител на човечеството. Ние вярваме, че любовта никога няма да умре, а винаги ще живее, защото тя е душата на доброто. А любовта е Бог, любовта е Божият Син възкръснал от мъртвите. Любовта не може да бъде погребана никога, в гроба на смъртта не може да изтлее. Тя вечно ще бъде жива, вечно ще бъде на светъл трон, трона на нашите сърца, и в полета на нашите извисени към Бога молитви.

Неврокопски митрополит Серафим

Единственият изход и спасение за човека е Възкръсналият от мъртвите Богочовек Иисус Христос. Той е най-святата, най-висшата, най-съвършена вечна и непреходна ценност, необходима като основа за личната промяна към по- добро на всеки един човек. Това е главният залог за положителната промяна и доброто устроение на живота в обществото ни, за духовния напредък на милия наш народ и скъпото ни Отечество. Нека мислите и сърцата ни да се издигат винаги към Христа Иисуса, за да имаме „Божия мир, който надвишава всеки ум” (Фил. 4:7). Благодатта на Възкръсналия от мъртвите, Победител над ада и смъртта, наш Спасител, Господ Иисус Христос да бъде с всички вас, духовни наши чеда, да ви закриля и съпътства през всички дни на вашия живот, да ви пази в крепко здраве и сили за да продължи всеки своето високоотговорното духовно, църковно и обществено служение.

Русенски митрополит Наум

Нека всички днес – с едно сърце и една уста, възпеем и прославим Възкръсналия Жизнодавец, в Когото – по думите на апостола – „имаме изкупление чрез кръвта Му” и „прошка на греховете по богатството на Неговата благодат” (Еф. 1:7)! „Който стана за нас премъдрост от Бога, и правда, и освещение, и изкупление” (1 Кор. 1:30), дарявайки ни нов живот в Църквата Си, придобита чрез драгоценната Му кръв, пролята в спасителните страдания, които Той принесе на Кръста в проява на Своята божествена, жертвена любов и ни спаси от властта на преизподнята, като положи душата Си за нас, за да имаме живот „в изобилие” (Йоан. 10:10).

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.