6 юли 2015 г.

Патриарх Неофит се срещна с председателя на Фондация „Българска памет”

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие д-р Врабевски, председател на Фондация „Българска памет”. По време на срещата, в която взеха участие и Александра Карамихалева, нач. Отдел "Връзки с обществеността" при Светия Синод и г-н Ангел Младенов - секретар при Софийска св. митрополия, д-р Врабевски благодари на Негово Светейшество за подкрепата и съпричастността по издигането на паметник на Българския цар Самуил, който  Патриарх Неофит лично освети, и събитията организирани във връзка с отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на царя. 

Като запозна Светейшия патриарх с инициативите за тържествено отбелязване на 1150-годишнината от кръщението на княз Борис-Михаил и приемането на християнството за официална религия в България, д-р Врабевски отправи покана към патриарх Неофит да оглави организационния комитет по честването на годишнината. В тази връзка бяха обсъдени конкретни въпроси свързани с предстоящото издигане на мемориал на цар Борис-Покръстител в центъра на Българската столица.
Вторият въпрос, който д-р Врабевски постави пред Негово Светейшество и бе обсъден в хода на разговора бе възможността за организирането на съвместни чествания между България и Македония на дати и личности общи за двете държави с участието на православните църкви на двете страни. 

Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ 


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.