6 февруари 2016 г.

Руският патриарх и римският папа ще се срещнат за първи път в историята

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще се срещне с римския папа Франциск през февруари в Куба. Това съобщи в петък на пресконференция в Москва председателят на Отдела за външоцърковни връзки Волоколамски митрополит Иларион.

„С оглед на посещението на Патриарха от 11 до 22 февруари в Латинска Америка и в същото време пътуването на папа Франциск в Мексико, ще се състои среща между двамата в Куба” – съобщи митрополитът.
Той отбеляза, че тази среща се готви отдавна. „Подготвяната от дълго време среща между предстоятелите на Руската православна и Римокатолическата църква ще бъде първата в историята и ще ознаменува важен етап в отношенията между двете църкви” – каза митрополитът. „Московският патриархат и Светият престол желаят това събитие да бъде знак на надежда и добра воля за всички хора”- подчерта митрополит Иларион.
По думите на митрополита, патриарх Кирил първо ще се отправи на пастирска визита в страните от Латинска Америка. От 11 до 22 февруари той ще посети Куба, Бразилия, Чили и Парагвай. „Светейшият патриарх в периода 11-22 февруари първо ще посети страните от Латинска Америка” – съобщи митрополитът. Маршрутът му ще премине през Хавана ( Куба), Асунсион (Парагвай), Пунта-Аренас (Чили), Рио де Жанейро и Сан Паулу (Бразилия). Освен това, патриарх Кирил ще се срещне с президента на Парагвай Орасио Кортес. 
Волоколамският митрополит Иларион заяви също, че нито Русия, нито Ватикана са разглеждани като място на срещата между римския папа и патриарха. „Не е ставало дума за среща между патриарха и папата в Русия. Куба е удобно място за всички, това е част от региона, която се развива динамично” – каза митрополит Иларион. Той отбеляза, че „пресичането на маршрутите  позволи да се организира тази среща”.
По думите на митрополита, срещата се подготвя от 20 години. „Срещата се подготвя отдавна. През 1996 и 1997 г. се провеждаха интензивни преговори за организацията на срещата с патриарх Алексий II” – каза митрополитът. Но тези преговори бяха прекратени, защото не съществуваше възможност за договаряне по някои въпроси. „Това касаеше гръко-католиците и прозелитите сред католическите мисионери на каноничната територия на Московския патриархат” – напомни той.
Митрополитът подчерта, че „свещеното начало в РПЦ никога не е отхвърляло възможността за организиране на такава среща, когато съществуват необходими условия за нея”. „През всички тези години главното препятствие за провеждането на среща оставаше унията, - каза митрополит Иларион. Разгромът на униатите в три епархии на Московския патриархат в Западна Украйна през 80-те и 90-те години, преместването на центъра на Украинската гръко-католическа църква от Лвов в Киев, настойчивото желание на тази църква да си присвои статут на патриархат, поддръжката на разколниците от униатите – всички тези фактори само изостряха проблема.”


Според Ватикана, срещата между римския папа Франциск и патриарха на Москва и цяла Русия Кирил е важен етап в отношенията между християнските църкви.

„Тази среща на първосвещениците на Римокатолическата и Руската православна църква е първата в историята и представлява сама по себе си важен етап в отношенията между християнските църкви. Светият престол и Московският патриархат се надяват, че това е знак на добра воля и призовават всички християни да се молят за това Бог да благослови тази среща" – се казва в заявлението на Светия престол.
Пред кореспондента на ТАСС ръководителят на службата на печата на Светия престол отец Федерико Ломбарди заяви, че срещата между римския папа и патриарха се готви отдавна. Той поясни, че с оповестяването на тази „историческа новост” Ватикана чака уречения час. „Това заявление е съгласувано с Московския патриархат” – поясни Ломбарди .
На свой ред,  радио „Ватикана” съобщи, че патриархът и папата ще подпишат съвместна декларация за бъдещи отношения между Ватикана и РПЦ.
„Светият престол и Московският патриархат с радост съобщават, че по Божия милост Негово Светейшество папа Франциск и Негово Светейшество патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще се срещнат на 12 февруари т.г.” – цитира радиото съвместното заявление на църковните пресслужби. Срещата ще се състои в Куба, където папата ще спре за почивка, преди да замине за Мексико, и където патриархът ще бъде на официална визита. Срещата ще включи и лична беседа в международното летище в Хавана в памет на Хосе Марти и ще завърши с подписването на съвместна декларация.
Срещата между предстоятелите на РПЦ и Римокатолическата църква ще стане първата в историята и ще ознаменува „важен етап в отношенията между двете църкви”.
Освен това срещата придобива особено значение на фона на изострените международни отношения, заяви в беседа с ТАСС кардинал Валтер Каспер, председател на папския съвет по съдействие за християнското единство. „Изключително важно е, че тази среща ще се състои сега, когато в света има толкова много проблеми. От взаимодействието между двете църкви ще зависи много за по-нататъшното урегулиране на международните въпроси” – каза йерархът. По негово мнение е още рано да се говори за възможно посещение на папа Франциск в Русия. „Това е важна стъпка, но предстои да изминем важен път за сближаване на двете църкви” – каза кардинал Каспер.

"На неутрална територия"

На 28 юни м.г. Волоколамският митрополит Иларион заяви, че срещата между главите на Римокатолическата църква и Руската православна църква е възможна в „ най-близка перспектива” на „неутрална територия”.
Според него отношенията между Ватикана и РПЦ в последните години са се подобрили. „Позитивната еволюция започна при потнификата на Бенедикт XVI (предшественикът на папа Франциск), - каза митрополит Иларион, като добави, че тенденцията към сближаване продължава и на днешен етап. Готовност за среща с патриарх Кирил папа Франциск заяви още през есента на 2014 г. А на 10 юни 2015 г. се състоя среща между римския папа и президента на РФ Владимир Путин. Беседата продължи около час. Папата подари на Путин медал с изображение на ангел-миротворец.

Превод: Ренета Трифонова
Източник: tass.ru
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.