3 февруари 2016 г.

Ще канонизират архиепископ Серафим Соболев

Канонизация на архиепископ Серафим (Соболев) ще има! Това съобщават от Св. Синод на БПЦ. 
Така реши Архиерейският събор на Руската православна църква на заседанието си днес, 2 февруари 2016 г. Това е органът, на който принадлежи най-висшата власт в РПЦ и е последната инстанция, която трябваше да се произнесе по въпроса за канонизацията на Богучарски архиепископ Серафим (Соболев).
320 архиереи на Руската православна църква се събраха за заседанието на Събора на 1 и 2 февруари в Залата на катедралния храм „Христос Спасител” в Москва. Сред тях по изключение, поради спецификата на въпроса за владика Серафим, бяха и архиереи, представящи Българската православна църква – Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. След покана от страна на Руския патриарх Кирил Св. Синод на БПЦ изпрати двамата архиереи, които участваха и в заседанията на Смесената комисия от духовници и експерти на РПЦ и БПЦ през декември 2015 г. в София.

За повече информация вижте тук.
Предстои тържественото прославление на архиепископ Серафим, който занапред ще наричаме „Софийски Чудотворец”.
Информация за датата и реда на прославлението ще изпратим след уточняването им.


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.