22 юни 2012 г.

За Иисусовата молитва


В първото послание на св.Апостол Павел до Солуняни (5:17) е казано "Непрестанно се молете"

А какво значи непрестанно да се молим? Често да извършваме Иисусовата молитва:
Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай ме.
Ако някой привикне към това призоваване, ще чувства голямо утешение и потребност винаги да извършва тази молитва и тя сякаш от самосебе си ще се извършва в него.
Макар че в началото врагът на човешкия род ще му пречи в това, ще изпраща голяма тежест, леност, скука, сънливост, но преодолял всичко това, с Божия помощ, ще намери покой за душата си, духовна радост, рзаположение към хората, умиротворяване на помислите, благодарност към Бога.
В самото име на Иисус Христос се съдържа велика благодатна сила.
Много св. Отци и праведни хора съветват колкото е възможно по-често,почти непрестанно,да извършваме Иисусовата молитва.
Св.Иоан Златоуст казва: "Всеки, яде ли, пие ли, седи ли, служи ли, или върши някаква друга работа трябва непрестанно да зове:"Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай ме" та името на Господа Иисуса Христа, слизайки в сърдечната дълбина, да смири пагубната змия, а душата да спаси и оживотвори"."В помощ на молещия се"
Славянобългарски монастир
"Св. вмчк. Георги Зограф"
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.