17 септември 2014 г.

Новият главен секретар на Св. Синод - Архимандрит Герасим


На празника на Св. мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София в храм „Св. София” бе отслужена св. Божествена Литургия, предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, като заедно с него в съслужение бяха над 23-ма свещеници от Софийска епархия. Сред тях бяха архимандрит Теоктист, служещ в българското подворие в Москва, йеромонах Пахомий, игумен на Дивотинския манастир „Св. Троица”, иконом Ангел Ангелов, председател на храм „Св. София” и протосингел на Софийска митрополия и др.
На Богослужението молитвено присъстваха почти всички митрополити от Св. Синод начело с Негово Светейшество Патриарх Неофит. Отсъстваха техни Високопреосвещенства Старозагорският митрополит Галактион, Пловдивският митрополит Николай, На САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, Доростолският митрополит Амвросий и Плевенският митрополит Игнатий.

В края на Богослужението в архимандритско достойнство бе възведен йеромонах Герасим, брат на Дивотинската Св. Обител, избран на пролетната заседателна сесия на Св. Синод за главен секретар на Синода.
След като бе награден, архимандрит Герасим се обърна към Патриарх Неофит с думите: „Ще се стремя в служението си, Ваше Светейшество, да служа, а не да ми служат. Да върша не своята воля, а волята на Този, Който ме изпраща. От все сърце благодаря, Ваше Светейшество, на Вас и на синодалните архиереи за оказаното доверие. Аз ще вложа всички свои сили, за да го оправдая. Имайки всякога в ума си думите на Господа: „без Мене не може да вършите нищо”, ясно осъзнавам, че без Божията благодат трудовете ми ще бъдат напразни. Затова Ви моля Вас, Ваше Светейшество, и всички Вас, Преосвещени отци, да ме имате в молитвите си, та Господ Бог да ме изпълва с благодатта си. Това, което не ми достига, да ми изпрати и да умножи в мене вярата, нажедата и любовта. Сърдечно благодаря на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който с благословението на блаженопочившия Патриарх Максим ме ръкоположи, а след това даде препоръка да бъде изпратен на специализация в Русия. Благодаря на моя духовен отец йеромонах Пахомий за неговата непрестанна грижа за мен и за братята в Дивотинския манастир. Благодаря на Бога, че имам такъв духовен отец и такива братя.” В отговор Негово Светейшество Патриарх Неофит каза: „На този светъл празник, празник и на нашия град възведохме с решение на Св. Синод на Българската православна Църква в архимандритско достойнство йеромонах Герасим от София. Св. Синод го назначи за главен секретар на Св. Синод. Поздравявам сърдечно отец Герасим с тази радост, да бъде честит в новото си служение и полезен на Св. Църква. С Божествена Премъдрост, с крепка вяра и с достатъчно надежда, с братска любов, любов към Бога и преданост към Църковното служение, да му пожелая да бъде много силен и много опитен в отстояването на справедливите стремежи. За много години, на добър час. Бог да бъде с вас и да бъде щедър в Своята милост”.
След изпълнение на многолетствието Архимандрит Герасим – Главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП раздаде нафората и бе поздравен от стеклото се множество християни.
***
Архимандрит Герасим е роден на 2 ноември 1979 г. в гр. София, мирското му име е Александър. Завършил е 31-о средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов” в София, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. Владее свободно немски, руски и английски език. На 9-ти декември 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската Св. Обител „Св. Троица”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от Знеполски епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Св. Синод бива изпратен на специализация в Москва. На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския Патриарх Неофит и по решение на Св. Синод е назначен за Главен Секретар на Св. Синод.


Пожелаваме Бог да даде сили и много търпение и мъдрост на Негово Високопреподобие архимандрит Герасим. На добър и спасителен час! 



 Снимки: Слави Спасов

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.