20 юли 2012 г.

Блаженствата

За да се утвърдим в надеждатаза спасение и блаженство, не е достатъчно само да се молим на Бога; към молитвата трябва да прибавим и собствен подвиг за достигане блаженство.
Подвиг се нарича изпълняването на Христовото учение в самия живот с цел постепенно да се усъвършенствуваме нравствено. Сам Господ Иисус Христос ни учи, че без подвиг от наша страна всички наши молитви са неугодни на Бога.
"защо Ме зовете:Господи, Господи! а не вършите, каквото казвам? (Лук. 6:46).
Не всеки, който Ми казва: Господи, Господи! ще влезе в царството небесно, а оня, който изпълнява волята на Моя Отец Небесен" (Мат. 7:21).
Какво учение може да ни ръководи в този подвиг?
Учението на нашия Господ Иисус Христос, накратко предложено в Неговите изречения за блаженството.
Колко са тези изречения?
Следните девет:









1. Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно.

2. Блажени плачещите, защото те ще се утешат.

3. Блажени кротките, защото те ще наследят земята.

4. Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.

5. Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.

6. Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

7. Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.

8. Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.

9. Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене. Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата (Мат. 5:3-12).

Из "Православен Катехизис"
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.