30 юли 2012 г.

За Магьосничеството

Понеже мнозина от православните християни в страната ни, се увличат в своите суеверия и прибягват към врачки и гледачки изоставайки православната си вяра. Сметнахме за нужно да покажем какво е на истина мнението на Православната Църква. 
По-долу публикуваме правило 61 от Шестия Вселенски събор.

- "Ония, които се обръщат към магьосници или към така наречените стоначалници, за да узнаят от тях не ще ли им открие нещо, каквото желаят, по силата на предишните за тях постановления на отците, нека подлежат на правилото, определящо шестгодишно покаяние.На същото наказание трябва да се подхвърлят и ония, които водят мечки или други животни за забава и съблазън на простите хора и които предсказват щастие, съдба, подословие и много други подобни неща - също така и тъй наречените облакогодници, обайници, поставници на предпазни талисмани и гадатели. Ония пък, които упорстват в това и не искат да се отвърнат и отклонят от подобни вредни и езически измислици, постановяваме да се изгонват съвършено от църквата, както и светите правила заповядват, защото: "какво общо има между светлината и тъмнината", казва апостолът? Или: "какво съгласие може да има между Христа и Велиара? Или: "Каква прилика между Божия храм и идолите"! (2Кор. 6:14,15,16)."
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.