14 август 2012 г.

УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА


"...Ето, отсега ще ме облажават всички родове, задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му." (Лука 1:49-49)

Братя и сестри, 

  Днес празнуваме Успението на Божията Майка, днес честваме заспиването ѝ, днес прославяме Владичицата на света, Небесната наша застъпница Богородица. Днес цялата вселена - Ангели и човеци пеят, възклицават и славят Владичицата на света. И заслужени са тези хвалби, заслужени са тези възклицания към Всенепорочната Отроковица. Защото на истина подобава да я възхвалим, защото от нея дойде спасението на света, от нея се роди Бога, тя стана вместилище на Невместимия. 
"...Ето, отсега ще ме облажават всички родове". Пророчески са били тези думи, които Владичицата казала на Елисавета. Да Майко облажава те целият свят, защото Силният Бог ти стори Велико нещо и свято е Неговото име. Облажавамете, защото ти стана по-почитана от Херувимите и не сравнено по-славна от Серафимите. 
Светата Църва желаейки да покаже по какъв начин Св. Богородица се е представила при Бога, нарича нейната кончина "успение", а не смърт, защото смъртта, е възвръщане в пръстта на земята, а духът - на Бога, който ни го е дал, не е докоснала Благодатната. Смъртта не е докоснала Божията майка в смисъл на човешката, страдалческа смърт. Тя, Всехвалната заспала и така кротко, подобаващо за Божиите, угодници се принесла при своя Син и Бог.
"Победени са законите на природата в Тебе, Чиста Дево - проглася в радостна песен св. Църква - съчетала девството с Рождеството и смъртта с живота. Останала дева и след раждането и жива след смъртта, Ти Богородице, винаги спасяваш Твоето наследие".
Нека за малко само да видим какви слова св. Църква е написала чрез своите отци за прослава на Богоотроковицата Богородица. 
"Твоето всечестно успение, пресвята и чиста Дево, множество ангели на небето и човешкия род на земята ублажават, защото ти си била Майка на Твореца на всичко, Христа Бога: молим се, не преставай да Го молиш за нас, които на тебе с Бога възлагаме надежда, Богородице всепета и неискособрачна" .
(3 Стихира на стиховните, гл. 4, )
"Ангелите като видяха успението на Пречистата, се удивиха, как Дева възхожда от земята на небето" (Припев на 9 песен от канона)
"Многоречивите оратори ги виждаме като безгласни риби, щом е реч за тебе, Богородице, защото те недоумяват да обяснят как и Дева пребъдваш, а и да родиш си могла. А ние, като се удивляваме на тайната, с вяра викаме: Радвай се, Ти, Която разкъсваш хитроплененията на философите" (Акатист на Св. Богородица).

Братя и сестри,

Достойно е, наистина, да облажаваме, Богородица, винаги блажената и пренеропорчна, Майка на нашия Бог. Достойно е, да я прославим, защото е по-почитана от Херувимите и е по-славна от Серафимите, която нетленно е родила Бог Слово, която е същинска Богородица, нея да величаем в песни и похвални слова.
Нека всички заедно да прославим светата Отроковица Богородица като ѝ кажем: "На Тебе, Богородице, поборнице - воевода, ние твоите раби, след като се избавихме от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности ни освободи, та велегласно да Ти пеем: Радвай се, Невесто Неневестна". Амин.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.