13 септември 2012 г.

ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА ЧЕСТНИЯ И ЖИВОТВОРЯЩ КРЪСТ ГОСПОДЕН

"Кръстът хранител на цялата вселена, кръстът красота църковна... кръстът на верните утверждение, кръстът за ангелите слава, а за демоните язва".
                                (Седмичен ексапостиларии)

Братя и сестри, 

Днес  повече от всякога e тържествен ден. Днес е ден на празненство, ден на радост, ден на утеха. Днес празнуваме въздвижението на честния и животворящ кръст, кръст, на който бе разпнат Самия Бог, кръст, чрез който ни бе донесена победата, защото Бог страдайки на кръста победи греха, изкупи ни от първородния грях. Простини се греха, прости се греха и на нашите прародители, които съгрешиха спрямо Бога. 
Да се радваме, да се радва всеки човешки род, да тържествува цялата Вселена, защото е денят на кръста, денят, в който си спомняме за великата жертва. Бог стана човек и се разпъна за нас. От любов към нас Той се въплъти и пострада.
Дойдете, христоименни люде, да отдадем подобаващата хвала на Христа Разпнатия. Царят на Славата простря ръцете Си и ни въведе в първото блаженство, от което бяхме отпаднали. Ангелските ликове постоянно като Божии служители, стоят около Кръста, прославят доброволното страдание на Жизноподателя Христа. Ангелските ликове пеят постоянно възхвалната песен на проболия ръцете и нозете Си за нас.  Нека, избавени вече от смърт чрез Неговите страдания, да подражаваме на небесните сили, и радостно да тържествуваме.

Да тържествуваме, защото Христос, нашият Бог, доброволно прострял ръце, извърши нашето спасение. Да се радваме, защото на Кръста Христос изглади престъплението на Адама и Ева.
Да тържествуваме, защото чрез издигналия се като престъпник Законодател древната клетва бе потъпкана. На кръста бе извършено странно тайнство, човешкият род се избави от смърт и тление. Пострадалия и Умрял на кръста Бог съкруши жилото на смъртта.
Да тържествуваме, защото човешкият разум не може да постигне великата тайна на Христовото въплъщение и на Неговото доброволно страдание за нас. Радвай се, народе Божии, защото на кръста се извърши тайнството на изкуплението. Радвай се, народе Божии, защото на кръста стана нашето изкупление, многоразлично описано в образи и сенки. 
Ето братя, имаме пред очите си пресветия Кръст, нека с тържествено благолепие да го почетем заради разпнатия на него Спасител Христос, нека го целунем и във възторг да зовем: 
Да се радва Кръста, прославен от Христовото послушание и старадание. Да се радваме, защото бе възвеличен от издигането на Сина Божий, Който по тайнствен начин издигна целия род от Адамовото падение. Да се радваме, защото чрез сбъдналото се на кръста страшно тайнство цялата земя се ужаси и затрепери сякаш искаше да погълне законопрестъпниците. Да се радваме, защото от заклания на кръста Агнец Божии храмовата завеса във великолепния Соломонов храм се раздра и ветхозаветната жертва престана. Стена и ограда от беди и напасти е Кръста всечестен. Крепък стълб против лицето на врага, към който невидимите борители не смеят да пристъпят, защото се боят да гледат Неговата сила. Затова и ние с вяра се ограждаме и със знамението на Кръста зовем към цялата вселена:
Радвай се, земьо, защото на тебе бе забоден кръста и ти първа усети кръвта Божия.
Радвай се, Кръсте Христов, защото ти ни защитаваш от нападенията на злобните духове, Радвай се, защото ни запазваш невредими от различните им стрели.
Ето, дойде велико знамение, благочестиво и с вяра изобразявано, всички сили на ада като дим от вятър се разпръсват от него. Ето го знамението, което и светите мъченици използваха, като се ограждаха с него и призоваваха името на Христа, мъжествено претърпяваха всякакви мъчения, а преподобните отци с помощта на Божествената сила, осенявайки себе си с кръстоното знамение победиха бесовските страхове и надигането на страстите.

Братя и сестри,

Днес Адам и Ева се веселят, като виждат стоящия пред тях Кръст, поразил врага, който някога в рая чрез вкусването от забранения плод ги бе прелъстил и направил свои пленници. Днес и ние се радваме, радваме се с нашите праотци за избавлението от душевния плен.
Днес се радваме още, защото добрият Пастир положи душата Си за овците и слезе даже до ада, като търсеше заблудените. Днес се радваме, защото ние, възродени чрез Кръщението, като нови хора в Христа, безпрепятствено се причастяваме с райска храна. Нека да тържесвуваме, защото чрез Светия и Животворящ Кръст се запазваме  невредими от душегубните вълци, рикащи като лъвове и търсещи кого да погълнат.
Нека да се обърнем към Господа и в молитвен вопъл да зовем: Твойта всесилна благодат ни подай, Господи, за да последваме Тебе, нашия Владика, взели своя кръст, като се приковаваме към него не с гвоздеи, но с трудове, въдържание и смирение, и така да станем причастници на Твоите страдания, от които извират потоци на вечен живот, напояващи всички правоверни, и благочестиво покланящи се. Амин.

Автор: Ангел Карадаков





*Аудио записът е НЕпрофесионален. Извиняваме се ако откриете грешки.

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.