20 февруари 2013 г.

Изборът за нов Български Патриарх ще бъде проведен

Днес в медийното пространство се появиха сведения, че заради подадена жалба от сдружението "Приятели на Православието" във Върховния административен съд, с която обжалва избора на тримата митрополити - Русенски Митрополит Неофит, Ловчански Митрополит Гавриил и Старозагорски Митрополит Галактион направен от Св. Синод на БПЦ-БП на 15 и 16 Февруари т.г. няма да бъде проведен Патриаршески Избирателен Църковен събор (ПИЦС).
От Канцеларията на Св. Синод опровергаха тези слухове като заявиха в изявление, че "в изпълнение на Свещените канони и на чл. 41 и чл. 43, ал. 1 от Устава на Българската православна църква-Българска Патриаршия и съгласно Решение на Св. Синод от заседанието му на 27.11.2012 г., прот. № 31 – пълен състав, Патриаршеският избирателен църковен събор (ПИЦС) ЩЕ БЪДЕ ПРОВЕДЕН на 24 февруари т. г. - неделя, и на него ще бъде избран Предстоятел на Българската православна църква – Светейши Патриарх Български и митрополит Софийски."
На края в своето изявление от канцеларията на Св. Синод приканват всички православни християни да се помолят на Господ Иисус Христос, та Той "да подари на Църквата и Отечеството достоен Първойерарх".


Пълният текст на изявлението може да видите (тук)



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.