29 август 2012 г.

ПРЕНАСЯНЕ МОЩИТЕ НА СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ

"С вяра победиха царства,  вършиха правда, …от немощни станаха крепки, бидоха силни на война, oбърнаха в бяг чужди пълчища" (Евр.11:33,34).

Братя и сестри,

Днес Светата ни Църква е отредила благочестиво да празнуваме паметта на благоверния княз Александър Невски. Днес празнуваме военоначалието, днес се радваме на смелостта и благоговеем пред благодатта изляла се над Божиите угодници.
Ние християните сме воини, воини Христови, борещи се с поднебесните духове на злобата и срещу своите страсти и пороци. На мнозина християни се налага не само с дух да воюват с тези духове но и телом. Така Църквата придобила много мъченици, които не само с духа си защити вярата, но и с тялото показали, че няма да отстъпят пред нищо заради любовта си към Спасителя. 
"Дай кръв, приеми дух". Това е една максима в монашеството, а и не само там. Да дадеш кръв означава до кръв да се бориш с духовете на злобата - кръв не от безумие, а кръв от подвиг, подвиг, който ще донесе Духа Утешител, Който ще ни успокои. 


Св. ап. Павел казва, че с вяра се побеждават царства, върши се правда... и от немощни ще станем крепки. Това се отнася и за днес честваният благоверен княз.
Св. Александър Невски живял през XIII век. Времето тогава било смутно, руският народ водил постоянни войни с народите на Изток и на Запад. Тогава, когато се водили най-ожесточени борби Шведският крал достигнал до устието на река Нева и поставил един ултиматум на княза, искал да се предаде. Тогава младият Александър, който бил доста малък едва дванадесет годишен, накарал всички присъстващи да се помолят, та Бог по милостта Си да помилва Русия и да помогне за победа над враговете. След молебена той смело се опълчил срещу по-силния. На дръзката закана на Шведския крал св. Александър отговорил: "Не в силата е Бог, а в правдата". При същата тази река Нева с помощта на Господа и по молитвите на Небесната Царица Богородица св. Александър прогонил далеч от страната си шведите.
Тази славна победа му спечелила името Невски. Постоянно надявайки се на Божията вседействаща помощ той прогонил всички неприятели искащи да поробят православното царство. Бележит е и отказът на Александър, който дал на пратеника изпратен да убеди княза да признае римокатолическата църква. Князът не се поддал на провокацията, а мъдро отговорил: "Ние знаем истинското учение на Църквата, а вашето не приемаме!"
В края на своя живот светият благоверен княз Александър Невски приел монашество и така станал земен ангел и небесен човек. Монашеското му име било Алексий. По Божие допущение на 23 ноември 1263 година на 44 годишна възраст се представил мирно в Господа.
Небесният застъпник на руската държава, който приживе се отличавал с великото си милосърдие и помагал на всеки беден и страдащ, и след кончината си не престанал да излива милостта си върху всички нуждаещи се, които молитвено го призовавали на помощ. При ковчега със светите му мощи болните получавали изцеление, скърбящите и обидените - благодатно утешение и помощ. Не всички чудеса били записани, но и онази незначителна част, описана от древните биографи, показва ясно какъв изобилен извор на изцеления и чудеса станали светите му мощи, какъв скъпоценен съсъд на Божията милост придобила Русия в своя небесен покровител. При император Петър Велики мощите на свети Александър Невски били пренесени най-тържествено от Владимир в новооснования Санкт Петербург и положени в построената в негова чест и памет Александро-Невска лавра.

Братя и сестри,

 Нека да постъпваме по примера на св. Александър, който не се поколеба да защити и вярата и дома си. Призвани сме да бъдем воини, да воини, но не на бойното поле, в което се лее невинна кръв, а в друго бойно поле, поле където вместо да се губят се печелят венци. Там, където всички ние се намираме, защото целият ни живот е война, война срещу нас самите. 
Все пак ние се борим преди всичко срещу нашите страсти и пороци. А относно другите войни нямо какво и да говорим, защото това е противно на Христовото учение. Да вярваме, че Бог винаги ще се смили над нас, ще ни помогне, ще ни въздигне. По молитвеното застъпничество на благоверния княз Александър Невски Христос Бог да ни вразуми и помилва. Амин.





*Аудио записът  е НЕпрофесионален. Извиняваме се ако откриете грешки.


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.