1 май 2013 г.

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК


Когато славните ученици при умиването на вечерята се просвещаваха, тогава, злочестивият Юда, обзет от сребролюбие, се помрачаваше, и Тебе, праведния Съдия, предаде на беззаконните съдии...  (тропар на празника )

Братя и сестри, 

Днес е четвъртият ден от великата, страшна седмица, седмица последна в земния живот на Христос Иисус. Днес е ден на предателство, ден в който ученикът предава своя учител.
Днес Господ основал Великото Тайнство - тайнството на Тайнствата св. Евхаристия. Днес се показва на всички нас, какво означава смирение, какво означава жертва, какво означава спасително дело.
Нека само за малко да се преместим в онази епоха, в онези времена, когато се извършвало това страшно дело... Ето над Йерусалим е непрогледна нощ, хората спят. Единствено само в една къща светилниците са запалени, там където се основава великото тайнство. Христос поглежда апостолите и им казва: "Един от вас ще ме предаде". Разнася се шепот и изплашени възгласи: "Да не съм аз, Господи?". Но в този късен час и членовете на синедриона не спят, те вече са разпоредили какво трябва да се върши в Иисуса, чакат Юда - един от дванайсетте, който и го предаде.
Братя, светата ни църква премъдро е установила на този страшен ден, на този велик ден да се извършва литургия по чина на св. Василий Велики, та всички, който искат да се причастят точно, когато е основано самото тайнство, да съучастват на апостолите, който преди две хиляди години се причастили на същия този страшен ден. На Велики Четвъртък в всичките храмове се четът дванадесет откъса от Евангелието, дванадесет стъпки, стъпки на Христовото страдание, на Изкупителното дело.
Но днес би било по-хубаво да си поговорим за Тайнството Евхаристия, нека всички да пристъпим към него с смирение с внимание, нека никой от нас не бъде Юда, да не бъде зъл, да не таи в себе си отрова изпояждаща всичко. Ето вижте както преди две хиляди години Христос отново предстои, Този, който е предстоял онази последна трапеза предстои и тази. И така всъщност последната трапеза става вечна. Защото не човек превръща хляба и виното в Тяло и Кръв Христови, а самият разпнат за нас Христос Иисус. Това е Моето тяло, казва Той. Тези думи превръщат предложеното, и както изречението: "плодете се и множете си, пълнете земята" (Бит. 1:28), макар да е произнесено веднъж, всъщност през цялото време дава на нашата природа сила за деторождение, така и това изречение, произнесено веднъж, и досега и до Неговото второ пришествие, прави жертвата съвършена на всяка трапеза във всички храмове. И така, нека никой да не пристъпва коварен, никой да не се изпълва със злоба, никой да не крие в мислите си отрова, за да не се приобщи за осъждане. Имаме пример ето го Юда той бил приел Тялото и Кръвта, причастил се, но с коварно сърце и в него влиза демон. Демонът казва св. Йоан Златоуст презрял не тялото Господне, но самият Юда заради неговото безсрамие, та и ние да знаем, че върху онези, които недостойно се причастяват с божествените тайни, особено напада и постоянно влиза демон, както тогава в Юда.

Братя и сестри,

Нека, винаги и постоянно да помним всички думи изречени от Христос, да помним и предателската целувка дадена на Господа от един негов ученик, да помним всички страшни приветствия. Да се съединим всички в едно тяло, но не като съединяваме телата си, а като свържем душите си със вечния съюз на любовта, по този начин ние смело можем да вкусим от предложената страшна трапеза - прадлагаща Самия Христос.
Нека със смирение да преживеем предстоящите страшни събития, които ще се случат с Христос, да помним винаги изкупителното спасително дело на Христа Бога. Амин.



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.