15 юни 2013 г.

Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога

Братя и Сестри,
Съгласно думите на Христа, само чистите по сърце могат да видят Бога.
            Чистотата на сърцето е резултат от по-предишно нраствено развитие. Чисто сърце може да има само оня, който е постигнал опрадвание пред Бога, който обича своите ближни, като показва дейно съчуствие към техните нужди и потреби.
Човешкото сърце може оприличим на злато: както златото може да бъде светло и чисто само когато мине през огън тъй и човешкото сърце може да сияе с нравствена чистота само ако е сгрято и очистено с огъня на християнската любов. Тъй че чистотата на сърцето е шестото стъпало по пътя към блаженството.
       
     Чистотата на сърцето и чистосърдечието са различни качества на душата. Чистосърдечният човек не скрива своите чувства и не проявява лицемерно такива, каквито няма. Но чистосърдечието е само по-ниска степен на чистотата на сърцето. Няма съмнение, чистосърдечието е нравствено качество, но то не изключва възможността за греховни настроения в човека. Например, искреният човек понякога може лесно да се подаде на съблазън да бъде суеверен, да храни в сърцето си злоба срещу ближния и т.н. А пък чистотата на сърцето, за която говори Спасителят, е добродетел, която обхваща човека всецяло - всичките му мисли, чувства и дела. До тая чистота на сърцето християнинът достига чрез постоянен и неуморен подвиг, при който той отстранява от сърцето си всички греховни желания и мисли всяко пристрастие към земните предмети, като помни винаги в сърцето си Бога с вяра и любов към Него.
            Като ублажава чистите по сърце, Господ им обещава, че те ще видят Бога. Словото Божие сравнява човешкото сърце с око и приписва на християните, които са постигнали нравствената чистота, способни да съзерцават всичко духовно. Както чистото сърце получава способно да вижда светлина, така и чистото сърце получава способност да съзерцава Бога. Двамата ученици - Лука и Клеопа, не познали с ума си възкръсналия Христос, Който им се явил по пътя за Емаус, но сърцето им подсказвало, че това е Той.
            Виждането Бога - едно от най-възвишените духовни състояния, пълно с неизразима радост - е за човека извор на вечно блаженство. Затова обещание за вечно блаженство от висша степен.
            Братя и  Сестри,
За чистите по сърце да виждат Бога е възможно донякъде и в сегашния живот. Още тук на земята те имат способност радостно да усещат със сърцето си присъствието на Бога в самите себе си и вън от себе си - в съдбините на света и човечеството. Но в пълна мярка и по-живо чистите по сърце ще съзерцават Бога в царството на славата, когато те "ще Го видят както си е".

Амин!
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.