19 февруари 2016 г.

Концерт с Великопостни песнопения се състоя в храм "Св. Троица" в столицата

"Вечер на покаянието, молитвата и поста" - така може да се определи концертът с Великопостни песнопения, който се състоя в столичната църква "Св. Троица" днес. Концертът бе музикална подготовка за предстоящия 40-дневен път, от покайния канон на св. Андрей Критски до Голгота. Песнопенията изпълни църковният певец Никола Антонов. В програмата бяха включени произведения на св. Йоан Кукузел, отец Неофит Рилски, Жеко Павлов, Ангел Иванов (Севлиевеца) и други. 
В храма се събраха няколко десетки християни, които, притаени в духовната тишина на църквата, се пренесоха във Великия пост, чуха призива от молитвата: "Душе моя, душе моя... Стани! Защо спиш? Краят наближава!" думи, които сами по себе си са страшни и стряскащи. 
Предвеликопостният концерт бе част от активната дейност на формация "Трисагион" за възраждане на интереса към източноцърковната музика в нейния автентичен вид и литургичен контекст като живо богословие в химни.
Очаквайте скоро и интервю с Никола Антонов, в което той ще сподели повече за църковната музика и нейното възраждане у нас. 
Събитието проследи Ангел Карадаков
Снимка: Иван Иванов
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.