13 декември 2013 г.

30 години от кончината на прот. Александър Шмеман.



Днес, се навършват 30 години от смъртта на великия проповедник на словото Христово и учител на  общението с Бога. Ако не се сещате за кой говоря ще ви подскажа. Той е един от най-знаменитите дейци, проповедници и богослови на своето време, той е претърпял много, за да остави много. Обичан и мразен, почитан и оплюван. Това е протойерей Александър Шмеман.

Ражда се в гр. Ревел, който по настоящем се намира в Република Естония. Прокуден заедно със семейството си от настъпващия атеизъм, отива във Франция и по-точно в Париж, където завършва средното си образование. След  завършването си е възхитен от православното богословие и, може би, поради тази причина записва и завършва през 1945 г. Православния богословски институт "Св. Сергий", добър ученик, добър студент. След завършването си остава в института като преподавател, преподава църковна история. Година след работа в института прот. Александър Шмеман стъпва на Божията нива и хваща здраво ралото, с което тепърва трябва да оре, сее и обгрижва Божия виноград. По Божий промисъл човекът Александър става свещеникът Александър. 
Трудейки се усърдно в служението си, отец Шмеман е забелязан от редица големи богослови. През 1951 година, младият духовник е поканен да бъде преподавател в Православната семинария "Св. Владимир", намираща се отвъд океана, в Ню Йорк. Приема поканата и заминава на дълго пътешествие до Ню Йорк със съпругата си и трите си малки деца. Така отец Шмеман, роден в Естония и учил се във Франция се преселва в Съединените Американски Щати. Осем години по-късно прот. Александър защитава докторска дисертация по Литургическо богословие, а от 1962 година, заема поста декан на Св. Владимировската семинария. 
Заради усиления си труд, постоянната надежда на Бога, отец Александър е почетен доктор на много университети в Сащ и Европа, той е избран за член на Митрополитския съвет, проповядва усилено и често по радиопредавания. Изследванията, които той прави в областта на Църковната история, Литургиката и изобщо богословието, са колосални. Древната литургическа традиция е силно застъпена в творенията на отец Александър. И въпреки, че днес много хора го обвиняват в модернизъм, той ще остане като един от най-знаменитите автори държащи именно на светоотеческата традиция и пазещи се от модернизмът, който така стремглаво настъпва в пределите на Православната Църква. 
Отец Алексанъдър Шмеман предава своя дух на Христа Бога, на който така ревностно е служил, през всичките тези години, а те са 62 , на 13 декември 1983 г. точно преди 30 години.
Протойерей Александър Шмеман ще остане в историята и паметта на Църквата като един от най-ревностните и пламенни проповедници в своето време. Днес, в България много от неговите книги са издадени, тепърва предстоят издаване на още негови творби, които вярвам ще допринесат за обогатяването и развитието на православното богословие. 
На 13 декември, Църквата чества паметта на Проподобния Герман Аляскински, който е покровител и покръстител на Северна Америка, именно в този ден отец Александър умира. Знаем, че случайности няма и точно за това се сещаме и за двамата, единия е покръстител, а другия продължител на делото на спасението, проповедта и служението на хората и Бога.
Оплюван и почитан, скандализиран и обичан, това е личността на духовника от Естония, Париж и Ню Йорк, личността на прот. Александър Шмеман.

Автор: Ангел Карадаков
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.