10 февруари 2014 г.

Във всяко отношение сме жалки и достойни за присмех.

Не чуваш ли Апостола, който казва: "Бъдете готови да се защитите срещу всеки, който ви иска сметка за вашата надежда" (1 Петр. 3:15)? А и Павел ни съветва същото с думите си: "Словото Христово да се вселява у вас изобилно с всяка премъдрост" (Кол. 3:16). Да, но какво отговарят на това онези, които са по-безумни от търтеите? "Всеки благословен човек е простодушен" и "Който ходи в непорочност, ходи с увереност" (Притч. 10:9). Това е причина за всички злини, че повечето хора дори не знаят да привеждат свидетелствата на Писанията според това, което е нужно. Така е, защото тук не се говори нито за безразсъдния, нито за онзи, който нищо не знае, а за непорочния, за незлодееца, за човека имащ съвест. Ако беше така, щяха да са безполезни думите: "Бъдете умни като змиите и невинни като гълъбите" (Мат. 10:16).
Но защо трябва да се говорят такива неща, щом тези думи не посрещат никаква необходимост? Така е, защото освен казаното и в останалите неща не сме постигнали успех, имам предвид в живеенето и в начина на живот, а във всяко отношение сме жалки и достойни за присмех и винаги сме готови да се обвиняваме един друг, но сме мудни в това да поправяме нещата, заради които ни обвиняват и упрекват.
Автор: Св. Йоан Златоуст (347-407)
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.