18 януари 2016 г.

Наградиха известния свещеник проф. Благой Чифлянов

С грамота бе награден в Торонто (Канада) известният в България със своите богословски трудове свещеник проф. Благой Чифлянов.  
Церемонията се състоя на 10 януари в салона на Македоно-българската източноправославна църква „Света Троица“ в Торонто, съобщава Софийска митрополия. Грамотата е признание към бележития български духовник „за дългогодишния му принос за съхраняването на българската духовност, култура и идентичност в Канада“.
На тържеството присъстваха повече от 130 наши сънародници, сред които бяха ефимерият на храма „Св. Троица“ прот. Величко Михайлов и председателят на църковното настоятелство на храма Ник Стефанов. Много поздравления и благопожелания получи многообичаният духовник и проф. Благой Чифлянов, който на 8 януари т.г. навърши 93 години.




Кой е свещеник проф. Благой Чифлянов?

Протопрезвитер проф. Благой Чифлянов е роден в Цариград през 1923 г. Последователно учи в българското училище „Екзарх Йосиф“, след което и в частни френски колежи в Цариград. На 15-годишна възраст постъпва в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".
Завършва Духовната академия "Св. Климент Охридски", като през 1967 г. след конкурс е назначен за доцент по Литургика в академията. На 1 ноември 1973 г. става професор по Литургика.
В София служи като енорийски свещеник в църквите: „Св. Петка“, „Св. Николай Мирликийски“, „Св. Седмочисленици“, митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ и като ефимерий на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
От 1982 г. живее при сина си в Торонто, Канада, и е ефимерий от 1982 г. на Македоно-българската източноправославна църква „Света Троица“ в града, която се връща в лоното на БПЦ. Служи и проповядва и в другите две наши църкви в Торонто - „Св. св. Кирил и Методий“ и „Св. Георги“.
През годините получава офикиите "протойерей", "иконом", "ставрофорен свещеноиконом". В Канада митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф го награждава с  най-високото отличие за свещеник - "протопрезвитер".
Над полувековното му служение на светата Българска православна църква живее, служи и твори в три държави – Турция (26 години), България (33 години) и Канада ( от 1982 г. до сега).

По информация на Софийска св. Митрополия.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.