18 януари 2016 г.

Официално от Фенер – срещата на Предстоятелите ще е в Шамбези. Присъстват всички Предстоятели освен трима



Комюнике във връзка с провеждането на очакваната  среща на Предстоятелите на Поместните православни църкви разпространи тази сутрин канцеларията на Вселенската патриаршия. Официално вече се казва, че заседанията за уточняване на последни корекции по текстовете, които ще се обсъждат на Всеправославния събор през юни, ще се проведат от 21-28 януари в Шамбези (до Женева, Швейцария).

Разпространен е и дневният ред на срещата на Предстоятелите. По този начин административните пречки за присъствието на Московския патриарх Кирил и на Българския патриарх Неофит са преодолени и те ще участват лично на синаксиса.

На срещата на Предстоятелите на Поместните православни църкви няма да присъстват по здравословни причини Антиохийският патриарх Йоан и Варшавският митрополит Сава, а архиепископът на Атина и на цяла Гърция Йероним ще отсъства по лични причини. И тримата ще бъдат заместени от свои упълномощени представители.
В рамките на срещата, на 24 януари ще бъде отслужена  всеправославна божествена литургия в свещения ставропигиален храм "Св. ап. Павел", която ще бъде предстоявана от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с всички присъстващи Предстоятели на поместните православни църкви. 

Информация и снимка - Romfea.gr
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.