17 юли 2014 г.

40 причини, поради които хората не стават Православни.

Защо е толкова незначим броят на хората, принадлежащи към западноевропейската култура, които се присъединяват към Православието? Преди да навлезем в темата и да се опитаме да отговорим на този въпрос искаме да уточним, че в тази статия не става въпрос единствено за западноевропейците, но по-точно за хората които живеят спрямо съвременната западна култура и начин на живот. Този тип хора не живеят задължително в някоя страна от Западна Европа. Но въпреки това, лично съм виждал православни, расли в православни държави като Гърция, Русия и Румъния, които се отклоняват немалко от православната си вяра и водят напълно светски живот, а от друга страна съм виждал „западняци“, били те швейцарци, французи, англичани или американци, които водят примерен православен начин на живот. С други думи, не е проблем да си от Запада, по рождение или по свой избор, но е проблем да не си православен и да водиш западен начин на живот.

   Защо тогава, толкова малко люде от съвременния свят се присъединяват към Православната църква? Естествено, може да се намерят куп причини за това. Несъмнено един от водещите фактори за това е че в продължение на хиляди години, западно-европейската култура е била потопена в секуларизъм[1], маскирайки своя начин на живот зад така нареченото „Западно Християнство“. Също така, типът хора, за който говорим не е обръщал особено внимание на Православието и на Неговото Евангелие.                                    
В крайна сметка, може да се каже че съвременната западна култура е сбор от хиляди години продължителен и дълбок секуларизъм. Резултатът от всичко това е, че не би имало някаква промяна в сърцето или наклонност към Православието, в по-голямата част на тези хора, дори в наличието на толкова много чудеса (а чудо се случва на всяка Свята Литургия, когато хлябът и виното се претворяват и стават съответно Христова Плът и Кръв) или когато икони мироточат или заплакват, чудо на което можем да бъдем свидетели и в наши времена.
Разбирайки тяхното отхвърляне на Православието, ние най-добре бихме направили, ако първо погледнем нашите собствени прегрешения. Например, от личен опит знам, че много Православни християни не приемат изцяло и от сърце хора от други култури. Тази реалност съм я изпитал, тъй като не един път съм бил отхвърлян от руски православни християни, само и единствено защото не съм имал „правилната кръв“.
Обаче, ако погледнем отвъд това поведение, което за съжаление обладава някои християни, по-голям виновник за неприсъединяването на повечето западняци към Православната вяра е това, че Православието за западняците е прекалено различно от това, на което са свикнали. Естествено, че е различно! Нашето Евангелие е коренно различно от западния начин на живот и култура, както обяснихме по-рано. А и не е учудващо при наличието на многобройните години секуларизъм и скриване зад наименованието „Западно християнство“.
Изхождащи от стереотипите, етническата гордост, извинения, незнанието и простия мързел, моделирани под извинението „прекалено различно“, на западния съвременен свят съм чувал прекалено много извинения за това защо западняците не приемат Православието, а ето и някои от тях:
„Не мога да приема Православието, защото съм роден Румънец Католик/Протестант“. (Не, не си. Роден си атеист, както всеки от нас. В последствие си бил манипулиран и моделиран от куп етноцентрични ценности. Виж  Апостолите: повечето от тях са „били родени“ евреи, но чрез свободна си воля те са приели Християнството.)

„Не мога да приема Православието, защото във вашата Църква Папата не е признат“. (Папата не ти трябва; Христос е Главата на Църквата.)
„Не мога да приема Православието, защото нямате Филиокве“. (Точно както и Новия Завет. Виж Йоан: 15:26 и Деяния на Светите Апостоли: 2:33.)
„Не мога да приема Православието, защото вие нямате чистилище“. (В Библията, никъде не се споменава тази латинска дума (английски- purgatory, от латински purgatorio), която за първи път се използва в края на 12-ти век.)
„Не мога да приема Православието защото, това е секта[2]“. (За близо 2, 000 години милиарди хора са мислили обратното. Православието е вярата, която е запазила най-точно и най-ревностно преданията на Нашия Господ Иисус Христос.)
„Не мога да приема Православието, защото вие имате светци“. (За съжаление, ти губиш. Не искаш ли да познаваш приятелите на Христос?)
„Не мога да приема Православието, защото начина, по който приемате Светото Причастие е много нехигиеничен“. (Тогава защо всички Православни люде не са постоянно болни?)
„Не мога да приема Православието, защото вие целувате иконите“. (А ти не целуваш ли членовете от семейството си? Не обичаш ли Христос и тези близко до Него? Или си станал плячка на протестантския сциентизъм?)
„Не мога да приема Православието, защото трябва да се изповядваш“. (Искаш да кажеш, че нямаш грехове, че си безгрешен, че няма за какво да се изповядаш и каеш?)
„Не мога да приема Православието, защото православните християни са грешници и се карат много по между си“. (Да, знаем, че сме големи грешници. Но също така мислим, че нашата вяра е нещо много скъпоценно, ако не и най-скъпоценното нещо, което притежаваме и точно затова спорим немалко; защото не сме безразлични. И точно за това отиваме на църква, изповядваме се, причестяваме се, каем се, четем житията на нашите светци и намираме лек за нашите спорове.)
„Не мога да приема Православието, защото не пеете нашите химни“. (Защо да пеем Викториански баналности, когато можеш да чуеш стари, дълбоко духовни песнопения, които радват душата?)
„Не мога да приема Православието, защото хора не пее добре“. (Тогава ела и пей ти и помогни на хора и неговите членове да подобрят своето пеене!)
„Не мога да приема Православието, защото службите са все едни и същи“. (За да кажеш това значи не си бил на достатъчно православни богослужения.)
„Не мога да приема Православието, защото миряните не могат да участват в богослуженията“. (Нима твърдиш, че никога не си се молил по време на богослужение?)
„Не мога да приема Православието, защото няма да мога да моделирам вярата, която изповядвам и да избирам това което ми допада“. (Не идваш в Църквата, за да промениш Православната вяра, а по скоро да бъдеш ТИ променен от Нея. Или смяташ, че нямаш нужда от промяна?)
„Не мога да приема Православието, защото мога да си се моля навсякъде, без някакъв си ритуал“. (А правиш ли го? И, ако можеше да живееш без ритуал, защо тогава имаш дневно правило?)
„Не мога да приема Православието, защото няма разлика между вашата вяра и тази която изповядвам в момента“. (Защо се колебаеш тогава? А ти обещавам, че ще откриеш много разлики, като опознаеш Православието в дълбочина.)
„Не мога да приема Православието, защото това по никакъв начин не би ми помогнало“. (Правилно. Нищо не може ей така да ти помогне, ако първо ти сам не се опиташ да си помогнеш.)
„Немога да приема Православието, защото вие не следите същия календар, като нас римокатолиците“. (Не, по-точно вие не следите правилния календар, съдейки по фактите.)
„Не мога да приема Православието, защото то не е западно, а източно“! (Тогава то е, като Христос. Той е живял в Близкия изток. Не е бил западняк, нито пък секуларен.)
„Не мога да приема Православието, защото съм роден Англичанин“. (Също като Христос. Между другото, не мисля че „англичанството“ е религия.)
„Не мога да приема Православието, защото имате много чужденци във вашата църква“. (Това е расистко и ксенофобско изказване. Както вече споменах, Христос също е бил „чужденец“.)
„Не мога да приема Православието, защото вие сте толкова разнообразни“. (Затова и не сме скучни!)
„Не мога да приема Православието, другите в тази църква са различни от мен“. (Да не би да си антисоциален? Въпреки, че си различен от тях биха те приели и те приемат, защото в църквата не става дума за принадлежност към определен етнос, а по-скоро за принадлежност към Истинската Църква Христова.)
„Не мога да приема Православието, защото духовниците носят бради“. (Точно като Христос. Поредната жертва на етническите си предразсъдъци.)
„Не мога да приема Православието, защото жените не могат да носят панталони, а трябва да носят поли и да си покриват главите, точно като в исляма“. (Имаш предвид точно като Майката Божия? Или мислиш, че и тя е била мюсюлманка? Нарича се скромност, смирение.)
„Не мога да приема Православието, защото мъжете нямат право да носят къси панталони в църквата“. (Точно като Апостолите и светците и твоите предци, когато са отивали на църква. Откъде извира това желание да разсееш другите с неприличното и нескромно облекло?)
„Не мога да приема Православието, защото службите са прекалено дълги“. (Обвиняваш мързела си ли?)
„Службите почват прекалено рано и свършват твърде късно“. (Погледни отгоре.)
„Не мога да приема Православието, защото умът ми ще бъде обезпокоен от нещата, които Православната църква ми казва да спазвам“. (Погледни отгоре, но все пак благодаря, че си искрен.)
„Не мога да приема Православието, защото тогава не бих могъл да живея с партньора си повече“. (Напротив, можеш. Просто вашата връзка ще бъде благословена, тя ще стане духовна връзка, а също така и физическа. Освен това, вие ще станете законни съпрузи, а не партньори в греха.)
„Не мога да приема Православието, защото трябва да се пости“. (Нима отхвърляш и не признаваш Христовия постът в пустинята и Неговата наредба, която е да изчистим нашата душа от демоните, които я обладават с помощта на молитва и пост?)
„Не мога да приема Православието, защото понякога месото е забранено“. (Нима не би могъл да се въздържиш за ден или два, без това да ти навреди на телесното здраве?)
„Не мога да приема Православието, защото не мога да излизам по барове събота вечер“. (Да не твърдиш, че си прекалено слаб, за да се откажеш от тази страст, която те кара да излизаш и пиянстваш?)
„Не мога да приема Православието, защото ще трябва да прекъсна пушенето“. (Страстите да не би да са ти по-големи от вярата?)
„Не мога да приема Православието, защото не вярвам в Бог“. (Разбирам. Но ти как осъзна това? Когато се изненадваш чувам те да викаш Божието име. Ако се разтърсиш би открил вярата във всичко и тогава би бил готов да приемеш Православието. Търси и ще намериш!)
„Не мога да приема Православието, защото семейството ми ще ме отхвърли“. (Разбирам те. Но напълно ли си сигурен в това? А и при всички случаи Христос никога няма да те отхвърли, ако ти го приемеш.)
„Не мога да приема Православието, защото не живея близко до някоя Православна църква“. (Разбирам те. Но промени си живота по такъв начин, че да поставиш църквата и Православието на 1-во място, след това всичко ще се подреди, с Божията помощ.)
„Не мога да приема Православието, защото не разбирам нищо“. (Ако искаш да разбереш каквото и да е, първо започни да се молиш за него.)
И моето най-любимо :
„Не мога да приема Православието, защото трябва да стоиш и да се молиш“. (Значи не искаш да бъдеш обезпокояван. Поне това не е извинение, а искреност.)
Какво повече бих могъл да добавя, освен да повторя думите от Евангелието Тогава Авраам му рече: ако Моисея и пророците не слушат, то и да възкръсне някой от мъртвите, няма да се убедят.

Превод от Английски: Георги Германов
Източник: http://orthodoxengland.org.uk/



[1] Секуларизъм е разбирането, че политическото управление и институции трябва да действат независимо от религията или религиозните вярвания. Секуларизмът предполага религиозна неутралност на държавата и свобода от налагане на някакви религиозни догми върху обществото от страна на държавната политика, както и че политическите действия трябва да се базират на актуалното и фактическото, а не на религиозно влияние.
В най-известната си форма, секуларизмът е критичен към религиозната ортодоксалност и поддържа идеята, че религията спира човешкия прогрес (тази теория възниква особено в Европа по отношение на християнството, така че уточнението може би трябва да е, християнската религия, но същото се отнася и до мюсюлманството), защото се фокусира върху суеверията и догмата, повече отколкото на разума и научния метод.

[2] Думата секта идва от латинската дума secta-организирана религиозна група..
В Новия Завет думата секта (гр. σέκτα, ή σέχτα) се отнася до три конкретни групи: фарисеите (Деяния 15:5; 26:5), садукеите (Деяния 5:17) и християните или както са наречени „назарейската секта“ (Деяния 24:5 в бъл. превод „ерес“).

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.