15 юли 2014 г.

Празникът на Св. св. Кирик и Юлита в гр. Банкя

В деня, когато Православната Църква отбелязва паметта на Св. св. Кирик и Юлита, християните от гр. Банкя отпразнуваха своя храмов празник. Св. Божествена Литургия възглави Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викариен епископ на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
В Св. Богослужба участие взеха храмовите духовници ставрофорен свещеноиконом Милко Топузлиев, протоиерей  Василий Топузлиев, който е и председател на Храма. От София също бяха дошли монаси и свещеници, които участваха молитвено в духовното тържество. Сред тях бяха иконом Ангел Ангелов протосингел на Софийска св. Митрополия, свещеноархимандрит Теофан, свещеноиконом Дамян Делов, който е председател на храм "Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Костинброд, дякон Васил Танев.
В края на Св. Литургия Епископ Григорий отправи пастирски благослов към събралото се множество, предаде и благословението на Негово Светейшество Патриарх Неофит, като пожела православните християни в Банкя да възрастват постоянно и духовно да укрепват под покрова на св. св. Кирик и Юлита.
След Св. Литургия пред храма бе извършен и традиционен водосвет, раздадена бе и нафората, за телесно укрепване и възрастване на християните бе раздаден и курбан, който лично Негово Преосвещенство освети. 

















Снимки:  Мая Павлова

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.