18 август 2014 г.

Св. Йоан е основа на покаянието.

Oснова на покаяние, пример на умиление, 
образец на утешение и на духовно съвършенство
 бе твоят равноангелски живот, преподобни... "
(Тропар на Преп. Йоан Рилски Чудотворец)


Щастливи сме да наричаме себе си християни, благословени сме да имаме своя храм, да пребиваваме в молитва и заедно да изповядваме вярата си открито, радост озпълва сърцата ни всеки път, когато срещаме Бога в лицето на нуждаещия се, като участваме в делата на вярата и ставаме Господни причастници. Чуден закрилник имаме – нашият светец-покровител, небесният застъпник на целия български народ, известен по целия свят с молитвения си постнически и отшелнически подвиг, пример на мнозина Преподобен Йоан Рилски Чудотворец. Колко чудеса извърши той още приживе – на молитвени изцеления, прозорливост, чудното нахранване на войниците на цар Петър, колко Богоотдаден живот живя – в отшелничество и постоянна молитва, смел в своя избор, с неуморни трудове и дръзновение колко пречки преодоля – от подигравките на хората, през борбите с демоните и изкушенията на дявола, докрай устоя в чистота, молитви и сълзи.
Твърд във вярата, непоколебим Христов последовател и много важно! – велик покаяник! Да, звучи невъзможно и парадоксално, но наистина величието е в покаянието и постоянството в него, наред с вярата, молитвата и Божията помощ твори чудеса. Покаянието, а Св. Преп Йоан е „основа на покаянието“ е това, за което Господ Иисус Христос толкова често говори и в делата си показва за важно. Към покаяние зове и Свети Йоан Кръстител и мнозина от пророците. И ето – примери за покаяние изобилстват в Свещеното Писание - покая се Св. Цар Давид и получи облекчение от греха си, покая се митаря Закхей и Господ го посети и му прости и се възрадва с него, покая се блудницата и бе опростена, покая се разбойникът на кръста и още същия ден бе в Божието Царство по обещанието на Самия Господ Иисус Христос, да се слави вечно името Му! Нашият патронен светец – и на този прекрасен храм, и на това благодатно училище за бъдещи достойни духовници и работници за Светата ни майка Православната Църква, Свети Преподобен Йоан Рилски е наречен „основа на покаянието“.
Защото всички сме грешни, никой не е достоен, никой не може да се похвали със заслуги или някакви особени права за опрощение или причина за специално отношение пред Бога – Бог на лице на гледа. Освен това Той чете в сърцата ни, Той знае всичко, което извършим, само помислим или пожелаем. И Той е справедлив. Той поругаван не бива. Понеже всички съгрешихме и съгрешаваме, понеже светът тъне в грях, а ние приемаме това за нормално и естествено, защото не се борим със злото в нас и около нас от началото на света, ние заслужаваме смърт. Не само защото платката на греха е смърт, не само заради справедливостта Божия, а най-много заради това, как ние се отнасяме с другите – „грешните“, „недостойните“, „нищите“. Правете на другите това, което искате и на вас да правят другите – това е законът и пророците (по Мат. 7:12). Значи, за всичките прояви на жестокост, безсърдечие, егоизъм, немилосърдие, маловерие заслужаваме наказание – смърт, и не само, а страдание, отплата за всичко, което причиняваме на другите. Затова е казано че никой не е достоен, но какво прави Бог? Вместо да ни изтреби, ни праща Своя Син, да ни поучи, да страда за нас, да ни изкупи. Дава ни безброй примери за спасение, предпазва ни от изкушения и падение, не ни погубва, но предупреждава, че заради греха се лишаваме от Божията слава (по Рим. 3:23). Но как да се спасим? Нямаме такива сили, не можем да победим безбройните пълчища на злото и изобретателния душегубец с хиляди години опит на омраза и лъжа, усъвършенствал се да вреди на човешкия род. Какво можем да направим?

 Да чуем думите на Господа, да се поучим от пророците, да следваме примера на Светиите и на нашия любим небесен застъпник Св. Преп. Йоан Рилски – да се покаем. Защото покаянието зависи от нас, защото то е наше решение, наше действие, то е израз на смирение, на съкрушение заради греха, на промяна. Покаянието е смисъла и целта на земния ни живот, защото само с вяра и с осъзнаване, с желание да следваме Бога, с истинска любов можем да се покаем, да осъзнаем собствената си греховност и от дълбините да призовем Господа. На помощ. И тогава Той, неговите безчет ангели, воини на светлината и всички Небесни Сили ще ликуват, ще бъдат изпратени да ни защитят, спасят и оправдаят не защото сме достойни или праведни, а защото Той ни обича, защото сме Негови чеда, защото не Го забравяме, защото имаме своя небесен застъпник и покровител Преп. Йоан Рилски. Нека се обърнем към него и да поискаме молитвената му помощ, за да се смирим и покаем, за да се зарадват небесата за победата над греха и каещия се грешник (по Лук.15:7), да се върнем в лоното на Отца и с всемогъществото на Светата Троица да сме Божии чеда, Негови причастници и по Неговото обещание да се надяваме на спасение, Амин!

Автор: Деян Петров
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.