22 ноември 2014 г.

Патриарх Неофит: Нека внесем в домовете си Христовия мир и невечерна светлина за щастлив живот и трайно благоденствие.

Празникът Въведение Богородично и Денят на християнското семейство и православната християнска младеж бе отбелязан тържествено и в Софийска епархия. В салона на Софийската св. митрополия се състоя празничен концерт. На концерта присъства и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който  на въпроса „Как трябва православните християни да посрещнат този празник?”, отговори: „ Като прославят Божията Майка и благодарят на Божия Промисъл, че Тя възпитана в храма и осветена от неговата благодат стана Майка на Господа Иисуса Христа.” На концерта присъстваха също Техни Преосвещенства Маркианополски епископ Константин, Браницки епископ Григорий, викарен епископ на Софийска митрополия, архим. Дионисий, началник на отдел „Богослужебен” към св. Синод, ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия и столично духовенство.
Пристъваха също и доц. Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет към Софийския Университет „Св. Климент Охридски”, доц. Костадин Нушев, който беше и водещ на концерта,  и.д. ректорът на Софийската духовна семинария „св. Йоан Рилски” и десетки миряни.  
Културното тържествено мероприятие започна с встъпителни думи на епископ Григорий (вж. по-долу) и продължи с духовната беседа „За липсата на религиозно-нравственото възпитание на съвременната младеж у нас и последствията от него“, изнесена от дякон Симеон Змейков. В празничния концерт песни и църковни песнопения изпълниха: детска вокална група “Смехоранчета“ с художествен ръководител Галина Кондаманова, вокална група “Рая“ при 20 ОУ “Тодор Минков“ с художествен ръководител Надежда Димитрова, хорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ с диригент Любомир Игнатов, Софийски свещенически хор с диригент протойерей Кирил Попов.
В края на концерта с приветствие към Негово Светейшество патриарх Неофит се обърнаха презвитера Веселина Кокудева, която каза: “Ваше Светейшество, позволете ми да ви поздравя от името на всички присъстващи с днешния празник Въведение Богородично.  В радостта на този ден изказваме благодарност, за Вашите архипастирски молитви и за укрепването на вярата и духвното израстване на младите хора, за въвеждането на децата в храма и за укрепването на семейството като образ на единството. Сърдечно Ви пожелаваме крепко здраве и дълголетие и се молим Бог да Ви помага и Пресветата Владичица да Ви закриля. Молете се за нас и благословете, Светейши Владико“. 
След презвитера  Кокудева приветствие произнесе доц. Александър Омарчевски (вж. по-долу). Негово Светейшество също се обърна с кратко слово към присъстващите, той каза: “Пресветая Дево, Богоизбранная Отроковице и чтим еже храм Господен вхождение Твое.
Скъпи участници и гости на тази тържествена празнична вечер, Благодаря ви с отеческа любов за положените старания заедно да вземем участие в тази празнична вечер и да възпеем Пречистата Приснодева, Богоизбраната Отроковица Мария, устремила се към храма Господен, за да се подготви да бъде Майка на Спасителя Христа. И ние днес прекрачихме и насочихме стъпките си към храма на Божествената Слава и почувствахме, че сме на небето, където струи неизчерпаемата Божия благодат, от която духовно и щедро се обогатихме. Вече започваме да пеем Рождественски химни, предвкусвайки явяването Христово в света, за да бъде спасен светът. Молитвами Богородици Спасе спаси нас. По молитвите на Богородица, Спасителю, спаси ни! Спаси, Господи, твоите люде – българските семейства, децата, младежите, подкрепяй възрастните, усили у нас вярата, надеждата любовта, загрижеността към очакващите нашата помощ и протегната десница. Нека внесем в домовете си Христовия мир и  невечерна светлина за щастлив живот и трайно благоденствие. Радвайте се с чистата радост на празничния ден. Пак ви благодаря, за много години и напред след знамето Христово!“.
Концертът завърши с химна на православната християнска младеж и песнопението „Многая лета”. 


(Част от концерта, до няколко дни,  ще може да чуете в нашия видеоканал. Беседата на дякон Симеон Змейков ще бъде публикувана също отделно.)

***

Слово на еп. Григорий Браницки

Ваше Светейшество,
Ваше Преосвещенство,
Ваше Преподобие,
Братя и сестри,
Ето, че и днес сме събрани, както сутринта всички заедно в храмовете Господни, така и в тази благословена вечер да отбележим, да отпразнуваме подобаващо на православни християни, един от Богородичните празници. Един празник, който празнува целия Православен свят – Въведение Богородично. Празник, на който ние отдаваме нужното почитание с молитвословия, с песнословия възпявайки Майката Божия. Празник, който отбелязва едно свещено събитие, което е станало в ранните детски години на Майката Божия. Тогава, когато на три годишна възраст тя е била заведена от своите родители в Храма Господен, за да бъде посветена на служение Богу. Да бъде оставена под грижите на свещенослужителите при Храма Господен, където в сянката на храма да се обучава на вяра в Бога, да се обучава в четене на Св. Писание, да живее един чист живот и по този начин да се подготви и да стане избран съсъд, избран съсъд, който да носи в себе си и да роди Спасителя и Изкупителя на човешкия род нашия Господ Иисус Христос.
Едно събитие, което е започнало като всяко завеждане на деца и оставяне на грижите на свещениците в храма, но завършило по един чуден и необикновен начин, и с което е било показано, както на нейните родители така и на всичкия този народ събран там, че Бог я е определил за нещо повече от обикновена служителка при храма Господен.
Тя по чуден начин сама изкачи високите стъпала на храма и там понесена на ръце от първосвещеника беше внесена в Светая Светих. Във най-святото място на храма, където веднъж годишно влиза първосвещеникът да покъди. От тогава до сега Майката Божия е тази най-чиста, най-свята девица, която се подготви в Храма Господен, за да стане Майка на нашия Спасител Господ Иисус Христос, а по-сетне след Неговото Възкресение да стане и майка на човешкия род. Не случайно Св. Православна Църква е отредила на този ден да се отбелязва празника на християнското семейство и православната мрадеж. Защото ние виждаме едно семейство от благочестиви родители и тяхното детенце да се отправя към храма Господен, да повеждат своето едничко дете, да го посветят на служба Богу. Това е пример за всички съвременни семейства – да вземат пример от св. Праведни Йоаким и Анна, че първо към Храма Господен трябва да поведът своите деца, първом в Храма Господен трябва да бъдат заведени те и първом трябва да се учат и да слушат Словото Божие. Трябва да се погрижат за спасението на техните души, а после за всичко останало, което за съжаление взима връх и всички предпочитат първом децата да се обучават на всякакви други науки, да придобиват всякакви други знания, но не и да слушат словото Божие, не да придобиват тези блага, които да им служат, за това да ги подпомогнат по пътя към Царството Божие.
С благословението на Негово Светейшество Неофит митрополит Софийски и Патриарх Български и в тази празнична вечер продължаваме благословената традиция да отбелязваме този празник – Въведение Богородично, празникът на Християнското семейство и православната младеж и освен със св. Богослужби, с този концерт, в който всички заедно да се съберем и да отправим и своите молитви към Майката Божия, да я прославяме с песнопения, но и ние самите да изпросим нейната благодатна помощ, закрила и подкрепа.

Слово на доц. Александър Омарчевски, декан на Богословския Факултет към СУ "Св. Климент Охридски"

Ваше Светейшество, Ваши Преосвещенства, Ваше Високо Преподобие, Всечестни отци, възлюбени в Господа братя и сестри
Днес, Българската Православна Църква чества събитие с многостранно църковно-историческо значение – Въвеждането в Божия храм на Пресвета Богородица. Пъстър е образът на днешния празник, богати са и темите на неговото съдържание. Въведен през 8 век от св. Терасий, патриарх Константинополски, празникът бързо се утвърждава като един от 12-те големи Господски и Богородични празници в Православния календар. Неслучайно още през 543г.  император Юстиниан Първи Велики изгражда в столицата Константинопол храм, посветен на Въведение Богородично. Празникът попада в Рождественския пост и е удобен случай православния народ да се причасти със Светите Тяло и Кръв Господни. Според благочестивото Предание на Светата ни Църква, на този ден се случва паметно събитие. Пресвета Богородица била обречена на Бога от своите родители още при самото Ѝ раждане. Когато навършва три години те я завели в Йерусалимския храм, светата Дева била поставена на първото стъпало и за учудване на всички, неподържана от никого, тя се изкачила сама по петнадесетте стъпала и спряла на най-горното от тях. Първосвещеникът Захария, бащата на Св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благословил и въвел в Светая Светих. Оставайки да живее при храма, Светата Дева се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, опитни у Свещеното Писание и ръкоделието. Тя непрестанно се трудела, усърдно се молела, обичала да чете Свещеното Писание. По такъв начин тя се готвела за своето високо назначение. Църквата я нарича Прекрасна Зора, от която изгрява Слънцето на Правдата. Дух Светий, говори свещената песен, осветил тази, която пребъдвала вътре в храма и била хранена с небесна храна. С право Църквата определила на този ден да се почита православната християнска младеж и семейство. Семейното посещение на храма днес напомня на родителите за техните духовни задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове наред се е крепял българския род. Позволете ми, Светеший Владико, да поднеса на Вас и на всички присъстващи по повод днешния празник, най-искрени поздравления, от все сърце благопожелания от името на цялата академична колегия, служителите и студентите на нашата Богоозарена, Светоклиментова Алма Матер Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Снимки: Теодор Аврамов




дякон Симеон Змейков



доц. Костадин Нушев

Детска вокална група “Смехоранчета“



Вокална група “Рая“ при 20 ОУ “Тодор Минков“


Хорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

Софийски свещенически хор







Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.