22 ноември 2014 г.

Митрополит Серафим: Обучението в православната вяра означава възпитание в дух на любов, уважение и свобода

       
  По случай православния празник Въведение Богородично, който се чества и като Ден на християнското семейство, учениците от втори клас при III ОУ „Христо Ботев” в Сандански изнесоха артистична програма. Изучаващите вероучение деца споделиха значението на християнския празник и възпроизведоха на сцената обичаите, с които народът ни традиционно почита единството на семейството.

          Скъпи гости на тържеството бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и Негово Преосвещенство Драговитийски епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия, както и кметът на гр. Сандански Андон Тотев.
          „Посланието на този празник е много силно – че именно родителите са тези, които първи трябва да се погрижат децата им да достигнат до храма, да достигнат до Бога. Това е пътят, по който трябва да тръгнат децата, за да бъдат изградени като добродетелни личности” каза Неврокопският митрополит Серафим.
          В кратко слово директорът на училището г-н Румен Сидеров се обърна с благодарност към Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим, към църковното настоятелство на черквата „Св. Георги” и към преподавателите по вероучение Ваня Георгиева  и Светослав Костарев, с  чиято помощ е станало възможно реализирането на СИП „Религия” в училището.
          На среща с учителския колектив на III ОУ дядо Серафим изрази своята увереност, че много скоро ще усетят благотворното отражение на Православното вероучение върху децата и върху техните семейства и че: „училището не бива да е само място за преподаване и усвояване на знания, но трябва да бъде и място за възпитание, място за преподаване на основните общочовешки добродетели, нравственост и морал. Това може да стане само чрез въвеждането на децата във вярата и тяхното приобщаване към Църквата. Така, наред с обогатяването си със знания, те ще могат да се украсяват и с добродетели. Тогава човекът става по-пълноценен, става по-полезен и за себе си, но преди всичко за околните, защото обучението в православната ни вяра означава възпитание в дух на любов, на уважение, на зачитане на другия и на неговата свобода и съхраняване на личната свобода.”
          В заключение Неврокопският митрополит Серафим пожела все повече деца да се привличат към вероучението и да се приобщават към вярата и този пример на Трето основно училище да бъде последван и от други училища и благослови всички присъстващи.

Снимки: De-va news









          
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.