26 февруари 2015 г.

Отец Васил Василев: Ще предлагаме на своите енориаши социална кухня и медицински център за най-бедните и бездомните

Жителите на кв. Мътница, Шумен от много време искат да си построят храм, където да могат да отправят молитва към Бога за себе си и за своите близки. През 2008-2009 г. миряните Стоянка Атанасова,Пенка Попова, Йордан Йорданов, Цветанка Милкова биват избрани за църковни настоятели при храм ”Рождение на св. Йоан Кръстител”, това са именно и хората, които задвижват нещата и помагат на енорийския си свещеник Васил Василев. Именно с него разговаряме за храма, събраните средства, строежа и бъдещите инициативи, с които ще се занимае църковното настоятелство.


Как се роди идеята за построяването на нов храм в гр. Шумен, кв. Мътница?

- Това е дългогодишна мечта на жителите на кв. Мътница. Кварталът се намира в района на първите български столици Плиска и Велики Преслав и до културно-историческия резерват и Глобален символ на България – Мадарският конник и това предполага, че по земите му е кипяла оживена просветно-християнска дейност. Този факт потвърждава мечтата на жителите за свой енорийски храм, а такъв в бившето село и настоящ квартал никога не е имало и християните е трябвало да пътуват, за да участват молитвено на св. Литургия в съседните селища и главно в гр. Шумен на 8 км. разстояние. На 28.02.2009 г. бе направена първа копка на новостроящия се храм.

Как хората приеха инициативата, помагат ли и ако да с какво?

- Битието на повечето от нас е съсредоточено около земното му жилище. За него се грижим, украсяваме, строим... Ще направя един прост паралел: вместо да отделяме цялото си време и сили за земното жилище, е добре да започнем да строим за небето. Да изграждаме себе си за небето. Това не е лесно, защото означава, че всичко, което правим, трябва да бъде безсмъртно и тогава от само себе си се разбира, че няма как да бъде лошо. Не може да бъде лошо! А какво по-бъзсмъртно дело за православието и българщината е построяването на храм.
За изграждането на църквата помагат хора от цялата духовна околия, та дори и от цялата страна.

 До кога храма ще бъде построен и в него ще може да се служи св. Литургия?

- Ако успеем да довършим малкото неща, които остават по храма и можем да го обзаведем, то с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, смятаме Освещаването му да е на 24 .06.2015 г. – Храмовия празник !

Колко средства сте събрали до момента от дарителската сметка, която е създадена?

- От първата копка  до сега са дарени парични  средства за построяването на храма  от  „Дирекция  Вероизповедания” при  МС – София, Община Шумен, частни фирми и най-вече силно вярващи християни, обикновени  лица и граждани: „Не бих си позволила да не оставя нищо след себе си за поколенията”, ми сподели дарителка от Шумен. Чудното е, че винаги досега в най-трудните ни моменти когато средствата са привършвали винаги се е намирало дарител да ни помогне с точно необходимата сума.
Благодаря на всички!

Предвиждате ли след като бъде построен храмът да бъде построена и някаква друга сграда към него?

- Засега нямаме такова намерение, защото храмът е твърде малък, около 90 кв.м, а и на първо време ще е достатъчен и ще задоволява молитвените нужди на християните.
Но все пак човек предполага , а Господ разполага и нека да е Волята Му!

В надеждите си как виждате енорията?

- Ще предлагаме на своите енориаши възможността да ползват библиотека  в храма, която ще  се намира до кабинката, където ще се продават свещи.
Всеки, който има възможност да дари  книги за библиотеката ще може да го направи,  като ги предаде за съхранение на Църковното настоятелство.

Ще правим усилия според възможностите си в работа с хора в неравностойно социално положение.Издателска дейност на енорийски лист, евентуално. Социалните измерения на прехода и последствията му за лицата в неравностойно положение ще са сред приоритетите, които ще формират дейността ни. Социална кухня и медицински център за най-бедните и бездомните са част от социалните дейности и услуги, които възнамерявам да предприема, ако обаче имам съмишленици и съработници…

Със свещеник Васил Василев разговаря Ангел Карадаков.


На църковното настоятелство при храм ”Рождение на св. Йоан Кръстител” кв. "Мътница", гр. Шумен може да помогнете, като дарите пари на банковата сметка на църковното настоятелство: IBAN:BG26STSA93000014662433 BIC код:STSABGSF Банка ДСК-клон Шумен Църковно настоятелство при храм ”Рождение на св. Йоан Кръстител” кв. "Мътница", гр. Шумен.
Председател на храма и църковното настоятелство свещеник Васил Димитров Василев - otecvasil@abv.bg

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.