28 февруари 2015 г.

Истинският кураж се състои в това да упорстваш във всяко добро

Куражът не се състои в това да мачкаш и потискаш своя ближен - не, защото това е арогантност, която прекрачва границата на куража. Не се състои в бягството от изпитанията, които идват вследствие на упражняването в добродетелност -  не, защото това е страх и той няма нищо общо с куража. Куражът се състои в упорството във всяко добро дело и в преодоляването на страстите на душата и тялото. „Защото нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата.“ (Ефес. 6:12). Този, който е победител покорява духовно, иначе е покорен от страстите. Войната между племената, която е описана в Стария Завет е предобраз на нашата духовна бран.

Двете страсти - арогантността и страхът, въпреки че изглеждат противоположни една на друга са предизвикани от слабостта. Арогантността издига човек нагоре и външно той изглежда плашещо и стряскащо, като някоя безсилна мечка, докато страхливостта бяга, като подгонено куче.  Никой, който е заложник на едно от тия двете не се уповава на Бога и затова  не може да устои в битка, когато е арогантен или страхлив. Но праведника е смел като лъв (Притч. Сол. 28:1)[1] в Христа Иисуса, нашият Господ, на Когото подобава слава, чест и поклонение, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Автор: Свети Петър Дамаскин
Превод от английски: Божин Дончев
Източник: tokandylaki.blogspot.ca



[1] „Нечестивецът бяга, когато никой го не гони; а праведникът е смел като лъв.“ (Притч. Сол. 28:1)

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.