5 февруари 2015 г.

На Атон е открито нетленното тяло на починал подвижник

В скита Кавсокаливия на Света Гора се случило чудо – откритото тяло на починалия населник на обителта о. Стефан след месец и половина от момента на кончината не показвало признаци на тление и не излъчвало неприятна миризма, сякаш подвижникът е починал преди няколко часа – съобщава порталът „Руски Атон”.
Скитът Кавсокаливия – необщежителна обител, разположена недалеч от Великата Лавра – е широко известен благодарение на светия старец Порфирий Кавсокаливит († 1991), който се е подвизавал тук.

Починалият неотдавна населник на обителта отец Стефан в продължение на четиридесет години се е подвизавал в една от четиридесетте пустинни келии на скита, посветена на св. Три Светители.
Както съобщава порталът Romfea.gr, отец Стефан бил намерен мъртъв в своята келия. Отците от скита Кавсокаливия, които открили тялото, свидетелстват, че тлението не се е докоснало до него. Тялото не излъчвало никаква неприятна миризма, независимо, че от времето на кончината, по всички признаци, бил минал от месец до месец и половина.
Отец Стефан, както свидетелстват отците от обителта, нямал в келията си не само легло, но и одеяло, спял на голи дъски и не е известно с какво се е хранел. Той починал в 75-тата си година и бил погребан като монах на Великата Лавра, към която принадлежи Кавсокаливитският скит.
 
Скитът Кавсокаливия се състои от четиридесет каливи (къщичка в скита, в която живеят един или няколко монаси) и се намира в южния край на Атонския полуостров, на скалите, по посока на Великата Лавра, на височина 120 м над морското равнище.
Названието „Кавсокаливия” (превежда се като „подпалвач на колиби”) се е утвърдило от името на преподобния Максим Кавсокаливит († 13 ян. 1365), който си строял колиби на тези скали. Неговата любов към уединението била толкова силна, че всеки път, когато близо до неговата калива се заселвали други монаси, той изгарял своята колиба, изкачвал се все по-нависоко в планината и там си построявал нова.
Главният храм на скита е Кириаконът. Тук на неделната литургия се събират подвижниците и старците от своите каливи. Храмът бил построен от някакъв руски военачалник. Иконостасът му е изцяло в дърворезба. От Кавсокаливия планинската пътека води нагоре към пещерата на преподобния Нил Мироточиви.
Този скит достига своя разцвет в началото на ХVІІІ столетие при преподобния Акакий. Тогава скитът се състоял от 40 самостоятелни келии, в които живеели до 200 монаси-подвижници.
Понастоящем в скита има 39 каливи, 17 от които са населени. Има своя иконописна работилница, която се помещава в двуетажната сграда. В скита се подвизават 45 монаси.
От древни времена обителта се слави с много подвижници, един от които е широко известният в последно време преп. Порфирий Кавсокаливит († 1991).

Превод от руски: Татяна Филева
Източник:www.pravoslavie.ru.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.