28 март 2015 г.

Откриха уникална оловна капсула от гроба на Св. Йоан Богослов до Бургас

На полуостров Форос край Бургас, Сливенска епархия археолози са открили капсула-реликварий (специален съд за съхранение на св. мощи). Учените смятат, че тази кутийка е донесена от гроба на Св. Йоан Богослов в Ефес. Капсулата е датирана и е с датировка – 6 в. Уникалното в тази находка, е че тя е първа по рода си в нашата страна, защото подобна не е откривана на родна земя. Намерената до Бургас оловна капсула-реликварий се нарежда редом до едва 43-те подобни оловни ампули в целия свят. Откритата на полуостров Форос капсула се различава от останалите, защото всички намерени до момента капсули са със сходна орнаментална украса. Намерената у нас оловна капсула е от олово, но е изработена по модела на тези, направени от глина в Ефес.

Капсулите-реликварий се харатеризират с това, че в тях са били съхранявани елей от гроба на светец, светена вода от особено почитано място и пясък от Йерусалим или от гроба на светец, както и св. Мощи.
Оловните капсули са били проивеждани в центровете за поклонници от целия православен свят, като например Йерусалим, където е Гробът Господен, Абу Мина в Египет с гроба на св. Мина, Антиохия с гроба на св. Симеон, Селевкия с гроба на св. Текла, о-в Хиос с гроба на св. Исидор, Ефес с гробовете на св. Йоан Богослов, св. Мария Магдалена и св. Тимотей.
Археолозите предполагат, че в реликвария намерен до Бургас се е съдържал чудодеен прашец от гроба на Св. Йоан Богослов, който прашец бил донесен и на полуостров Форос.

Снимка: Dnes.bg


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.