23 март 2015 г.

Ученици посетиха Петричкия манастир "Св. Петка Българска"

На 21-ви март децата обучаващи се в паралелките „а”, „б” и „в” на 3 клас в Първо основно училище „Кочо Мавродиев” гр. Петрич, водени от своите учители посетиха Петричкия манастир „Св. Петка Българска”. В манастира децата бяха посрещнати от уредника Красимир Петров, който им разказа историята на Св. Обител и житието на българската светица – Св. Петка, която е и на особено силно почитание в Петричка духовна околия. След като запалиха свещ в храма и се помолиха за себе си и родителите си, децата посетиха и параклиса „Св. Вмца Неделя”, който се намира в двора на Св. Обител. Това не е първото посещение на ученици в Св. Обител.
Почти всеки месец деца от училищата в Петрич, както и от детските градини посещават не само манастира, а и останалите храмове в града. Въпреки ревността и на учители и на ученици в училищата в Петрич не се изучава предметът „Религия”. В града по настоящем има само едно неделно училище към енорийския храм „Св. Вмчк Георги Победоносец”, в което се обучават над 70 деца. В храм „Св. Успение Богородично” пък се водят уроци по богословие и вероучение за възрастни. 

Снимки: Красимир Петров и Евелина Анастасова


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.