22 март 2015 г.

Митрополит Серафим: Спасението ни зависи от всеки един момент от нашия живот

Днес, в деня за почит към великия учител на духовното подвижничество и на добродетелния живот преп. Йоан Лествичник, Неврокопският митрополит Серафим възглави неделното богослужение в енорийския храм "Св. Вмчк Георги Победоносец", гр. Петрич, Петричка духовна околия. С Неврокопския архиерей съслужиха йерей Георги Стоянов, председател на храма, йерей Христо Гущеров и дяконите Филип Михайлов и Никола Чопаков. Молитвените песнопения бяха изпълнени от митрополитския епархийски хор "Йером. Неофит Рилски" с диригент г-н Йоанис Папахронис.

С отечески благослов към събралите се в храма миряни митрополит Серафим напомни, че Великият пост е „времето, в което Светата Църква ни призовава да пристъпим към духовен подвиг и да започнем борба с греха и със страстите, които живеят в нас, за да може всеки според мярката на своя подвиг, според силите, с които разполага, да достигне до очистване от греховете, от пороците, от страстите и да се подготвим по този начин всички за срещата със самия Господ Иисус Христос не някъде другаде, а приемайки го вътре в себе си чрез Светите Тайни, които ни се предлагат по време на св. Литургия - светите Тяло и Кръв Христови. Така, подготвяйки се с духовен подвиг и съединявайки се с Христа, ние се подготвяме, за да преживеем, а не само да отбележим или да отпразнуваме славното Христово Възкресение, но да го преживеем истински така, както са го преживели светите апостоли, света Богородица, светите жени-мироносци и всички вярващи в Иисуса Христа, виждайки Го възкръснал, общувайки с Него и виждайки го след това да се възнася в Небесата. Но това можем, само ако наистина живеем вярата си и наистина се стараем да се подвизаваме, да се очистваме от греха и да се изпълваме с добродетели според Евангелските заповеди.”
„Нашето спасение зависи от всеки един момент от нашия живот – каза Неврокопският митрополит Серафим. - Пътят към спасението е носене на кръст, то е духовна борба, то е непрекъснат подвиг – не само периодично да се подвизаваме, но винаги да бъдем бдителни, внимателни, винаги да следим себе си и да насочваме мисълта си към Бога и към изпитване на нашата съвест дали това, което вършим, мислим, говорим, е угодно Богу и какъв отговор ще Му дадем, когато се явим пред Него в последния ден на Неговия Страшен и праведен съд…

Нека бъдем внимателни, нека бъдем бдителни и да не се отказваме пред трудностите, когато искаме да вървим по тази стълбица към Царството Божие. Защото Господ изпълнява своите обещания към онези, които неотклонно вървят и следват Пътя на спасението и се борят за своето духовно усъвършенстване” – призова Неврокопският митрополит Серафим и отбеляза, че ако искаме да се преброим с врага на нашето спасение, е нужно да знаем, че самостоятелната борба е непосилна и да започнем, да продължим и да достигнем до успешен край на духовната борба или да достигнем до нашето спасение можем само чрез Божията сила и помощ, чрез напътствията на преподобните отци, чрез поученията на Светата Църква, на която Господ обещава, че портите адови няма да надделеят.

Снимки: Красимир Петров







Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.