18 април 2015 г.

На 9 май освещават новия храм в Пловдив, който ще носи името на Св. Николай Чудотворец

На 9 май Пловдивският митрополит Николай ще освети новия храм в Пловдив, посветен на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. На 15 април бяха осветени шестте камбани от Знеполски еп. Арсений. Най-голямата тежи 200 кг, а най- малката- 30. Подредени са в своеобразно петолиние, за да изпълняват църковните мелодии. Първа е най- тежката- 200 кг, до нея- 100, следват 80, 40, 40, 30 кг. Най-голямата камбана има диаметър 62 см, точно толкова е и висока.
Когато бъдат поставени в камбанарията на новата църква, камбаните ще бъдат управлявани от машина. Камбаните са дарение от вярващи пловдивчани, които са спомогнали и за изграждането на храма. Именно по тяхно настояване храмът е построен в украински стил. Покритието на куполите е от импрегнирано дърво, върху което са поставени изработени от украински майстори сини и златни люспи и звезди.
Очаква се в освещаването на храма да се включат множество духовници, както от Пловдив, така и от страната. 


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.