24 май 2015 г.

Тържества по повод 24-ти май

Днес, 24 май по случай  Деня на славянската писменост и култура се проведе ежегодното празнично шествие от   бул. "Цар Освободител" и премина през площад "Народно събрание", бул. "Васил Левски" от кръстовището пред Софийския университет до Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", където беше отслужен  тържествен водосвет. Празнично слово произнесе  Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храм-паметника "Св. Александър Невски", с което  подчерта ценността на нашата писменост.
Тържествени слова произнесоха и столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът Росен Плевнелиев и Антони Стоянов, директор на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски “. На тържествената церемония присъства и Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит.  В шествието взеха участие министърът на образованието проф. Тодор Танев, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани и ученици от Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". Стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов изпълниха Анна Алексиева и Борис Христов – ученици от 1А клас на училище "Любомир Пипков". След това бяха поднесени венци и цветя, пред паметника на славянските братя, от името на официалните лица. 

Текст: Николина Александрова
Снимки: https://www.president.bg


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.