2 май 2015 г.

Излезе брой 4 на списание "Светодавец"

Пред Вас стой първият тематичен брой на списание „Светодавец“. Темата, която сме избрахме за броя, може да  Ви се стори нелицеприятна на пръв поглед, защото е свързана с едно твърде трагично събитие, което е оставило дълбок белег в сърцата и душите на хиляди хора, на хиляди българи. Този брой на списанието е посветен на жестокия атентат в храм „Св. Неделя”, случил се преди 90 години. Годишнина ни накара да подготвим този тематичен брой и да  си спомним това зверско събитие, да си припомним,  за да  не забравяме никога.
Подготвили сме много неща, които на вярно ще ви се сторят интересни и любопитни, но когато започнахме да подготвяме посланията на някои от митрополитите, като например посланието на Пловдивския митрополит Максим или статията на архим. Борис (впоследствие Неврокопски митрополит), останахме изненадани колко актуални са думите им и сега.
Учудващото е, че за 90 години почти нищо не се е променило. Никакъв напредък, ако прочетем посланието на някои от тези митрополити, без да знаем името му ще сметнем, че това са  думи на някой митрополит от неделната му проповед, напр. Ще дам кратък пример със словото на митрополит Максим, той казва: „Особено Църквата викаше към Правителствата Български да запазят народа, да запазят училищата от покварата, от безбожие, обаче нейният глас малко се слушаше, а понякога хич се не слушаше! Църквата не един път е настоявала, убеждавала и предвиждала сегашните резултат, колкото печални, толкова и гибелни за отечеството ни – Людие не возхотеша разумети!”.
Тази година датата на атентата съвпада със Светли четвъртък, а преди 90 години опита за покушение над държавния елит се случва на Велики четвъртък. Изглежда това съвпадение не  е случайно, може би показва, че от мъката на Страстната седмица и от мъката на смъртта тези загинали хора, майки, бащи, деца... сега се радват и ликуват заедно с ангелите и пеят на Бога радостни химни. Ние вярваме, че това е така.
Няма как в едно малко списание като нашето да поберем всичко писано за атентата, затова и в общи линии се опитахме да очертаем реакциите на Българската Православна Църква, на обществениците, на медиите. Ще прочетете интересно интервю с д-р Венцислав Каравълчев, с който Божин Дончев разговаря за атентата, жертвите, реакциите и поуките.
Ще видите и реакциите на българския печат, веднага след атентата и не на последно място, ще видите снимки от погребението и панихидата на всички загинали, ще видите посланието на Св. Синод, както и посланията на двама митрополити – на Софийския Стефан и на Пловдивския Максим. Ще прочетете и статията на архимандрит Борис, озаглавена „Мъченичество”, писана по повод 40-тият ден от погребението на невинно загиналите.

Някои неща се променят с времето, други обаче остават същите, непроменени, за да може да се помнят и да стоят като „обица на ухото“ на всички бъдещи поколения. Такава „обица“ е именно и атентата в катедралата „Св. Неделя”, атентат който трябва  да  промени историята на България.

Ангел Карадаков, главен редактор на списание "Светодавец"

Списанието може да прочетете тук. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.