20 май 2015 г.

Празнични богослужения за Възнесение Господне в епархиите на БПЦ

В цялата страна ще бъдат отслужени празнични богослужения за празника Възнесение Господне и за празника на Св. Св. Константин и Елена. Ето и някои от епархиите, в които епархииските митрополити ще възглавят св. Богослужби.

Софийска епархия

В Софийска епархия за Възнесение Господне ще бъде отслужена архиерейска Св. Литургия в храм „Възнесение Господне” в кв. Ситняково, срещу Румънското посолство, от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Св. Литургия ще започне от 09:00 ч. В храма ще бъде изложена на поклонение и чудотворната икона на Св. Богородица „Умиление”, както и частица от кръста Господен.




Видинска епархия

Видинският митрополит Дометиан ще възглави св. Литургия в храм "Св. Ровноапостолни царе Константин и Елена", който чества и своя храмов празник. Белоградчишкият епископ Поликарп ще възглави св. Божествена Литургия в храм „Св. Димитър Солунски”, гр. Видин. Богослуженията ще започнат, както следва утринна в 8 часа, св. Литургия в 9 часа.



Пловдивска епархия

Пловдивският митрополит Николай ще възглави св. Божествена Литургия в храм „Св. Възнесение Господне” в гр. Пловдив. Св. Литургия ще започне от 9 часа.



Врачанска епархия

Траянополският епископ Киприян ще служи във  храм "Св. Софроний епископ Врачански", Врачанският митрополит Калиник пък ще благослови вярващите в храм "Св. св. Константин и Елена", където Св. Литургията ще бъде оглавена от свещеноиконом Цветан Конов, председател на храмовото настоятелство. В двете църкви ще бъде извършен водосвет и ще бъде осветен курбан за здраве, благопреуспяване и спасение на миряните.

Неврокопска епархия

Неврокопският митрополит Серафим ще възглави св. Литургия в храм „Св. Възнесение Господне” с. Петрелик, община Хаджидимово. Св. Литургия ще започне от 9 часа.







Доростолска епархия

Доростолският митрополит Амвросий ще възглави св. Литургия за празника Възнесение Господне в храм „Св. Св. Константин и Елена” с. Слатина, община Ситово. Св. Литургия ще започне от 9 часа.






Варненска и Великопреславска митрополия

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан  ще отслужи празнична света Литургия в манастир "Св.св. Константин и Елена" в к.к. Св. Св. Константин и Елена.



Русенска епархия

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум ще отслужи св. Литургия в храм „Св. Възнесение” в гр. Русе.


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.