16 ноември 2015 г.

Българи, руснаци, гърци и румънци заедно в памет на митрополит Натанаил

Днес се изпълват две години от блажената кончина на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил.
В почит към паметта на скъпия за много клирици и миряни утвърден духовник на 14 ноември (събота) в храм "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Гоце Делчев бяха отслужени заупокойна св. Литургия и панихида.

Светата богослужба бе възглавена от Ловчанския митрополит Гавриил, а в съслужение с него бяха Неврокопският митрополит Серафим, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум, Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Драговитийски епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия, и Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. 
Освен тях в богослужението молитвено участваха и духовници от други поместни православни църкви. На Св. Литургия присъстваха монаси от Св. Гора, както и представители на Руската и Румънската патрирашии, както и от Гръцката архиепископия, което показва за пореден път колко обичан е приснопаметният митрополит Натанаил не само у нас, но и в православния свят. Богослужебните песнопения бяха изпълнени от два хора под диригентството на проф. Йоан Папахронис - мъжки хор от гр. Сяр, Гърция, и смесен хор "Йеромонах Неофит Рилски", който е към Неврокопска митрополия.
На гроба на митрополит Натанаил бе отслужен и Трисагий.
В свое  кратко слово митрополит Серафим припомни чистата вяра, приложена в дела, която с любов е предавал на околните приснопаметният митрополит Натанаил, и благодари на присъстващите, че са заедно в почитта към големия духовник.
«Неизгладим спомен е простотата, с която живееше, начинът, по който живееше вярата духовният ни старец. Всички, които сме били оклоло него, с пълна увереност, с пълно сърце можем да кажем, че този човек не живееше за себе си, а живееше за Бога и за всички нас» - сподели пред медии и епископ Даниил, духовно чадо на митрополит Натанаил.
Освен храма с молитва, в памет на дядо Натанаил християните от Неврокопска епархия изпълниха и културния дом в Гоце Делчев, където се състоя възпоменателен концерт на клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви - носители на най-престижни награди за музикално изпълнителско изкуство, концертиращи с голям успех из целия свят. В концерта музикантите изпълниха творби от Моцарт, Дворжак, Николай Стойков, Валерий Гаврилин, Александър Йосифов.

Бог да прости митрополит Натанаил!

Снимки: Вестник Хроника






Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.