9 май 2015 г.

Осветиха нов храм в Пловдив

Църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” е най-новият православен храм в Пловдив. Строители, дърворезбари и художници посветиха на градежа близо 4 години. Храмът “Свети Николай” с намира в район „Западен”. В олтарната част на храма бе  положена частица от мощите на Николай Чудотворец – светецът покровител на църквата. Освещаването извърши Пловдивският митрополит Николай в съслужение с викарния си епископ Арсений, духовници от съседните православни църкви и от Пловдивска епархия.


Духовници от Кипърската Православна Църква донесоха за поклонение свети мощи на двама светии: Николай Мирликийски и свети Лука. Иконостасът в храма е позлатен, а куполната част е уникална изработка от метал. В отделно построената камбанария са поставени 6 камбани, които се управляват от специално устройство. Храмът се намира в пловдивския квартал „Христо Смирненски” и е в руски стил. Църквата е изградена по идея и със средствата на Кирил Василев – собственик на фирмата „Хелиос метал център”. Дарителят иска да изгради храм подобен на този, който е видял в Украйна. 
Архиерейската св. Литургия завърши в 13 часа. В своята проповед митрополит Николай изрази своята благодарност към дарителя, за това че е спомогнал с дело построяването на още един православен храм в Пловдив. 
Снимки: Биляна Гълъбова






Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.