7 май 2015 г.

Митрополит Христофор от Чехия и Словакия изнесе лекция в Богословския факултет

    В днешния ден в Богословския факултет към СУ
„Св. Климент Охридски“ бе специален гост митрополит Христофор от православната Църква в Чешките и Словашки земи (бивш архиепископ на Чехия и Словакия) – професор в Богословския факултет към Пражкия университет, както и заместник декан на същия факултет. Митрополитът  изнесе лекция в една от аудиториите на тема:
“Православните християни през периода на Втората световна война  и малко след нея“.

    Митрополит Христофор бе посрещнат сърдечно от деканското ръководство в лицето на декана доц. д-р А. Омарчевски. Пред пълната аудитория, митрополит Христофор започна своята лекция с пасхалния поздрав „Христос воскресе“ и запозна студентите с репресиите и гоненията на свещеници и миряни от нацистите, както и с просиялите мъченически от този период духовници. Митрополитът подчерта и по какъв зверски начин са били избивани духовниците. Епископ Горазд, един от тогавашните архиерей  заедно със свещеници е бил предаден на разстрел. Така епископ Горазд, заедно с духовниците са причислени към лика на свещеномъчениците. Самият митрополит припомни, че при предишното си посещение като лектор е дарил икона на факултета с лика на точно този просиял пред Божие лице свещеномъченик Горазд.
След края на лекцията, на митрополит Христофор му бяха зададени различни въпроси от преподаватели и студенти, както върху посочената тема, така и въпросите касаещи духовната, мисионерската и обществената роля на православната църква в Чешките и Словашките земи в съвремието.  
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.