18 юни 2015 г.

В Сърбия отбелязаха паметта на преподобния Иустин (Попович)

Честването беше организирано в Челийския манастир, където е погребан знаменитият подвижник.
По случай паметта на на преподобния Иустин (Попович) Челийски, в храма, посветен на св. Архангел Михаил в манастира Челие, където е погребан знаменитият сръбски старец и богослов, на 15 юни 2015 г. беше отслужена празнична литургия.
Богослужението по случай празника оглавиха епископите Западно-Американски Максим (Василевич) Бихачки и Петровацки Атанасий (Ракита), Атанасий (Йевтич), Валевски Милутин (Кнежевич) и Северно-Американският и Канадски епископ на Грузинската православна църква Сава (Инцкирвели), на които съслужиха множество свещеници, пристигнали от различни епархии на Сръбската православна църква. За това се съобщава на официалния сайт на Сръбската патриаршия.

Епископ Максим в проповедта си разказа за живота на св. Иустин и за значението на неговото богословско наследство. Към вярващите се обърнаха също и еп. Атанасий (Йевтич) и еп. Милутин (Кнежевич).

Епископ Сава (Инцкирвели) си припомни как преди 14 години като студент в Богословския факултет в Белград е получил при завършването си благословение от приснопаметния сръбски патриарх Павел, който му казал: "Вие може да завършите богословския факултет, да защитите магистратура, докторат, но ако не живеете според Евангелието, нищо не сте направили". "Днес често си спомням тези думи", сподели еп. Сава, който подчерта: "Сърбия беше и си остава моята втора родина".

Превод: Биляна Гълъбова
Снимки: http://www.spc.rs/
Източник: http://www.sedmitza.ruБлогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.