8 юни 2015 г.

Патриарх Неофит освети паметника на цар Самуил в столицата

Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит освети днес паметника на цар Самуил, издигнат в градинката пред старинния храм "Св. София - Премъдрост Божия". "Благославя се и се освещава този паметник, издигнат в чест и памет на благоверния и приснопаметен цар Самуил!"   - възгласи Негово Светейшество. След като отправи прошение Бог да упокои душата на цар Самуил патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите:  "Свещен дълг и историческа отговорност на всеки народ и на всяко общество е да пази жива паметта за своите велики предшественици.
За онези, които в критични дни и години са отдавали всички свои сили и целия си живот за своите братя по вяра и род, записвайки завинаги имената си в пантеона на историческата слава.  Ярко място в този пантеон народът ни е отредил на благоверния и Христолюбив свой цар и самодържец Самуил. На владетеля, който в един от най-трудните периоди в хилядолетната българска история самовластно държеше скиптъра, който бе приел от Покръстителя св. Борис-Михаил, от великия цар Симеон и от светия благоверен цар Петър. И който с много доблест и достойнство, в продължение на десетилетия успяваше да съхранява изградената от тях нова християнска Българска държава.
Жертвеният подвиг на цар Самуил и стореното от него за българския народ и за неговата Църква, в навечерието на залеза на Първата българска държава, са единствени по рода си в цялата ни история, а драмата на личната му съдба може да бъде сравнена само с тази на цар Иван Шишман и на Търновския патриарх свети Евтимий. Ето защо днес, хилядолетие след кончината на този истински мъченик на нашия народ, ние отново скланяме главите си пред неговия подвиг и тачим паметта му – сега вече и с този негов паметник в старопрестолна София. Първи негов паметник в съвременната столица на държавата, за която той отдаде живота си и която до голяма степен дължи своето възобновяване през вековете и съвременното си съществуване и на вдъхновяващия пример на неговата жертва пред олтара на Отечеството. Нека този паметник бъде място на възродената българска историческа памет! Да привлича към себе си вниманието на всеки истински родолюбец и да насочва мислите и молитвите ни към престола на Всевишния, където е било последното упование и на благоверния и Христолюбив наш цар Самуил! Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос да бъдат с всички нас! Бог да пази България!"

Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.