1 юли 2015 г.

В манастира Петру Вода (Румъния) почетоха паметта на известния румънски старец Иустин (Първу)

Старецът Иустин, упокоил се на 16 юни преди две години, е погребан в основания от него мисионерски манастир Петру Вода.
Отец Иустин (Първу) е роден в село Поляна Ларгулиу на 10 февруари 1919 г. Постъпва в манастира Дуръу през 1936 г., а през 1939 г. е приет в Богословската семинария на манастира Черника. Служи като капелан на Източния фронт по време на Втората световна война от 1942 до 1944 г., но е осъден и хвърлен в затвора по политически и религиозни причини, където прекарва от 1948 до 1964 г.
През 1966 г. о.Иустин е приет в манастира Секу, а през 1975 г. е изпратен в манастира Бистрица. През есента на 1991 г. поставя основите за изграждането на манастира Петру Вода, където живее и служи като игумен, а през 1999 г. започва възстанояваването на женския манастир Палтин.
От края на март 2013 г., ракът на стомаха, от който той тайно страдаше вече няколко години, метастазира, провокирайки сериозни медицински усложнения, които след мъченически страдания доведоха до преселването на архим. Иустин в един по-добър свят. О. Иустин е смятан за последния от румънските старци, просияли в периода на комунистическите репресии, който си отиде от този свят. Нека Бог даде покой на душата му!
БУКУРЕЩ. Хиляди вярващи от цяла Румъния се събраха на 13 юни, в навечерието на празника на Всички румънски светии, в манастира Перту Вода, окръг Нямц, област Молдова, за да почетат паметта на стареца, духовник и настоятел на манастира- архим. Иустин (Първу), съобщава интернет-сайтът ziarullumina.ro.
Старецът Иустин, упокоил се на 16 юни 2013 г. на 94-годишна възраст, бе погребан там и множество православни се отправиха на поклонение на гроба му в деня на неговата памет.
На всенощната служба, продължила до полунощ, песнопенията изпълняваха румънски и гръцки хорове. Литургията и парастасът на следващия ден бяха отслужени от Ботошански епископ Калиник, викарий на архиепископията на Яш. В съслужение бяха множество свещеници и дякони, сред които енорийски свещеници и предстоятели на манастири от митрополията на Молдова и Буковина.
Епископ Калиник в проповедта си говори за онази Голгота, през която е трябвало да преминат всички изповедници на православието по време на комунистическия режим на Чаушеску. Отец Иустин е прекарал около 20 години в затвор.
Предстоятелят на манастира протосингел Харитон (Нягре), на свой ред, се обърна с думи на благодарност към епископа и всички посетители на обителта.
В словото си към събралите се поклонници свещеник Василий Певеляну, зам-ръководител на духовната семинария в манастира Нямц, особено подчерта, че старецът Иустин „беше човек, въплъщаващ в себе си любов. Никой не си тръгваше от манастира, без да е получил благословението на стареца”.
В края на тържеството всички поклонници бяха поканени на обща паметна трапеза.
Цитати от о. Иустин Първу:
„Човекът е наполовина любов, наполовина борба”
„Свободата на човек е според мярката на неговата истинска любов”
„Ако имаме желание да се вгледаме навътре в себе си, за да поправим поне малко тази лавина от зли дела, тогава нашата молитва ще бъде чута, светът ще стане по-умиротворен и нашият живот ще съответства повече на това, което Господ иска.”
„Станали сме изключително враждебни един към друг поради своя егоизъм, не виждаме никой друг, освен себе си... и когато достигнем това състояние да не се интересуваме от хората около нас, тогава се сблъскваме с най-голямото падение.”

Автор: Биляна Гълъбова

По материали на:
http://www.sedmitza.ru/
https://orthodoxword.wordpress.com
http://www.pravoslavie.ru/english

и соб.инф.

Паметна снимка на стареца с група български поклонници, 2008 г.




Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.