30 юли 2015 г.

Храм "Св. Висарион Смоленски" ще получи дарение от 40 икони

Колекция от над 40 уникални икони дарява на църквата "Св. Висарион Смоленски" ктиторът й адвокат Тодор Батков. Дарът ще е за празника на Смолян. Това съобщи самият Батков по време на храмовия празник вчера. "Иконите ще се положат в криптата на църквата. Една от тях е сред трите най-ценни, запазени в България", обясни Тодор Батков. И разказа, че е спасил светото изображение от брутален износ и продажба на черния пазар.

Идеята е ценната сбирка храмови икони да стане допълнителен притегателен център за още повече посетители и богомолци.
Клирици от Видинска и Пловдивска епархии участваха в литургията, водена от Белоградчишкия епископ Поликрап, викариен епископ на Видинска св. Митрополия. Църковни песнопения на хора от Пловдивската митрополия и тържествения звън на 11-те камбани допълниха празничното звучене в чест на последния български епископ в Родопите Висарион, зверски убит от турските нашественици през XVII век.
"Време е да изографисаме храма, надявам се късната есен да започнем", каза ктиторът Тодор Батков. По думите му Пловдивският митрополит Николай е дал благословията си храмът да бъде изографисан от руски майстори. Със съдействието на Руската патриаршия е посочен и екип за дейностите.

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.