30 октомври 2015 г.

Църковна библиотека отваря врати в Русе

В Деня на народните будители, в храм "Св. Николай Чудотворец", гр. Русе, ще отвори врати първата църковна библиотека в града.  Инициативата е на църковното настоятелство и се осъществява по проект "Отворен прозорец към вярата", финансирана от фондация "Комунитас", както и с благословията на Русенския митрополит Наум. 
До неотдавна храмът разполага с около 700 тома литература, но след смъртта на русенския поет Здравко Кисьов,  църквоният библиотечен фонд се обогатява с около 1000 тома. Поради това библиотечните стелажи не достигат. 

 „Вярата и духовността са градините, които носим в душата си и смятам, че книгите са нашият посланик към душата на всеки. Тези книги са нашият дар към вашата библиотека.“ - това заяви Силва Василева, зам.-директор на Регионална Библиотека „Любен Каравелов“ пред медиите, като по този начин между храма и регионалната библиотека започна сътрудничество за обмен на литература. 
„При нас няма много от нещата, които при тях ги има, особено детската литература, която ще имаме особена нужда. Защото това, което деца научат в ранна възраст, после с нищо не може да бъде заменено.“ - С тези думи, Валентин Христов, ръководител на проекта, отговори на г-жа Василева. 
От църковното настоятелство изразиха надеждата, да могат да споделят своите книги  и с други храмове, социални заведения и училища.

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.