28 септември 2015 г.

Представители на българското правителство откриха паметник на Вселенски патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей се сдоби със свой паметник. Монументът е издигнат пред сградата на  Богословската школа „Св. Троица” на о. Халки в Мраморно море, в пределите на Истанбул. 
Българската делегация е представлявана от проф. Божидар Димитров. 
На 21 юли в сайта на св. Синод се появи съобщение, че Светият Синод на Българската православна църква на свое заседание в пълен състав е взел решение да отправи официална покана към Вселенския патриарх Вартоломей за негово официално мирно посещение в България. 

Поканата от страна на БПЦ бе предадена на Патриарх Вартоломей от Русенския митрополит Наум. Засега е известно, че Патриарх Вартоломей ще дойде на посещение в страната ни, но датите все още не са оповестени.  
Паметникът  открит в присъствието на самия патриарх Вартоломей, митрополита на Деркон Апостол, митрополита на Бурса Елпидофор, архонти на Вселенска патриаршия, генералният консул на България в Истанбул и представители на българското правителство. 


Събитието по откриването на паметник на Вселенския патриарх Вартоломей се е състояло без предварително оповестяване в медиите, а снимките от откриването на монумента са разпространени в социалната мрежа Facebook. Все още не е ясно дали Българският Патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ са били уведомени за участието по поставянето на паметник от страна на българска делегация.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.