24 октомври 2015 г.

Митрополит Серафим отслужи Св. Литургия в Разлог, освети и камбанария

© Община Разлог - пресцентър
По повод 103-та година от Освобождението на Разлог, в града пристигнаха Неврокопският митрополит Серафим и Викарният епископ на Солунският митрополит, които заедно с храмовото духовенство от Разложката духовна околия отслужиха тържествена Света  литургия за здраве и благоденствие на жителите на града и общината.
Литургията бе отслужена в храм „Св. Благовещение Богородично”.  Днес бе осветена и реставрираната камбанария  в храм "Св. Георги Победоносец", която се намира в близост до храма. За реставрирането на камбанарията жители от Разлог са дарили нади 6000 лв., а  Дирекция по вероизповеданията осигури 15 000 лв.
Камбанарията вече е изградена от здрави дървени греди, а край нея е направен тротоар с монтирано осветление. Всички ремонтни дейности са съобразени с изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като храмът е паметник на културата, съобщиха от Община Разлог.
Църквата "Св. Георги Победоносец" са посрещнати през 1912 г. освободителите на Разлог. Пред в. "Стандарт" архиерейският наместник на Разложка духовна околия Янко Русков заяви, че "все още има проблем в северната част на помещението, където избива вода и подкопава основите. Трябва да се изгради предпазна бетонна стена, за да се спре тази влага, която съсипва икони, иконопис и постройка. Вярвам, заявява отец Янко, че миряните ще помогнат, а също така общината". 
По-рано днес на централния площад в Разлог тържествено бяха издигнати знамената на Република България, на Европейския съюз и на Разлог, а венци и цветя бяха положени пред паметника на Васил Левски.
От 18.00 часа пък в големия салон на Народно читалище „15. IX. 1903-1909г.” в града ще започне празничният концерт с участието на самодейни състави към читалището.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.